Aktuális

Fegyveres férfi ejtette túszul egy busz utasait Rio de Janeiróban

Fej vagy gyomor? Egyre brutálisabb a kényszersorozás Ukrajnában

Újabb felvételek jelentek meg az Ukrajnában zajló kényszersorozásról. Volt, akit az utcán rugdostak meg, másokat erőszakkal hurcoltak el. A visszaélésekkel párhuzamosan virágzik a korrupció is. Nagyon úgy tűnik, hogy magas rangú ukrán tisztviselők a háborúból próbáltak hasznot húzni maguknak és az országnak.

Amikor az Ukrajnában, az utcán igazoltatott hadköteles férfin az őt igazoltató katonák azt látják, hogy ellenkezik, előbb gyomron ütik, aztán a földre kényszerítik, végül fejbe rúgják. A Híradóban is bemutatott felvételeket egy térfigyelő kamera rögzítette a közép-ukrajnai Cserkasziban. Egy másik felvétel a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszkban készült, azon rendőrök jelenlétében tepernek a földre egy férfit az utcán a katonák.

Napi szinten tesznek közzé videókat az Ukrajna különböző városaiban tapasztalt kényszersorozásokról. Miután Ukrajnában a hadiállapot miatt korlátozták a sajtószabadságot, az emberek főleg a közösségi oldalakon fejezik ki felháborodásukat. A legtöbb videót a népszerű Telegram üzenetküldő csatornára töltik fel.

A kényszersorozás mellett egyre nagyobb méreteket ölt a korrupció is.

Nyílt titoknak számít Ukrajnában, hogy a mozgósítást több ezer dollár fejében el lehet kerülni, a sorozótisztek pedig a háború alatt vagyonokra tettek szert.

Kapcsolódó tartalom

Az országunk nyugati felében szinte az összes hadkiegészítő tiszt milliárdos. Egy-egy igazolás 12 ezer dollárba kerül. Ez három hónapig érvényes, ráírják, hogy nem alkalmas a szolgálatra, és ez alatt az idő alatt a kliens legálisan elhagyhatja az országot” – panaszkodott egy a neve elhallgatását kérő ukrán katona.

A legnagyobb felháborodást azonban az okozta, amikor kiderült, hogy az odesszai hadkiegészítő parancsnok egy több mint 3 millió eurós villát vásárolt a spanyol tengerparton. De beszerzett egy 250 ezer eurós luxusautót, és még üzlethelyiséghez is hozzájutott a Costa del Sol-on.

Az ügyben a hatóságok vizsgálatot indítottak.

Kapcsolódó tartalom

Vagyis nagyon úgy tűnik, hogy a magas rangú ukrán tisztviselők a háborúból próbáltak hasznot húzni maguknak és az országnak.

Januárban több magas rangú ukrán tisztviselő is kénytelen volt lemondani, miután kiderült: jelentősen túlárazva vásárolt ellátmányt a hadseregnek. A botrányba belebukott a védelmi miniszterhelyettes, aki a logisztikai támogatásért felelt, de távoznia kellett Olekszij Szimonenko ukrán főügyészhelyettesnek is.

Kapcsolódó tartalom

És korrupciós ügy miatt mondott le Zelenszkij elnök hivatalának helyettes vezetője is. Sajtóértesülések szerint Kirilo Timosenko a háború kitörése után nyugati segítségként kapott, nagy értékű terepjárót foglalt le saját használatra, de többször látták egy üzletember tulajdonában levő sportkocsival is közlekedni.

A szakértők is megjegyzik, hogy a háború óriási üzlet Ukrajnában, ami elősegítette, hogy tovább virágozzon a korrupció.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: illusztráció

Ajánljuk még