Időjárás

Mutatjuk, milyen idő lesz a nemzeti ünnepen

Elítélték a keresztényeket lefejező iszlamistákat Líbiában

Huszonhárom embert halálra ítéltek, 14-pedig életfogytiglani szabadságvesztéssel sújtottak Líbiában az Iszlám Állam terrorszervezet 2015-ös véres offenzívájával összefüggésben, amelynek során az iszlamisták egyebek között egyiptomi keresztények egy csoportját fejezték le és elfoglalták Szirt városát.

A líbiai főügyész hivatala szerint további 14 vádlottat is különböző börtönbüntetéssel sújtottak, öt másik embert felmentettek, míg hárman még azelőtt elhunytak, hogy a tárgyalásra sor került volna.

Kapcsolódó tartalom

Az Iszlám Állam líbiai ága – kihasználva, hogy Líbia 2011-ben, az évtizedeken át teljhatalommal uralkodó Moammer Kadhafi megbuktatása és meggyilkolása után káoszba süllyedt – 2015-ben támadást indított Tripoliban a Corinthia luxusszálló ellen, meggyilkolva kilenc embert.

A szélsőségesek elhurcoltak és később lefejeztek több tucat egyiptomi keresztényt, a borzalmas jeleneteket bemutatták propagandafilmjeikben.

Az iszlamisták, miután területeket foglaltak el a kelet-líbiai Bengáziban, Dernában és Adzsdabíjában, rátették a kezüket a tengerparti Szirt városára is, ahol egészen 2016 végéig tartották fenn véres uralmukat.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/AP)

 

Ajánljuk még