Aktuális

Átszakadt egy gát, folyik a lakosok evakuálása

Nem vész el, csak átalakul: hová tűnik több száz tonna orosz arany?

| Szerző: hirado.hu
Oroszország a 2022-ben 325 tonna aranyat termelt, ebből hivatalos adatok szerint 116,3 tonnát exportált. Mi történik akkor, ha a szankció által sújtott orosz aranyat valahol egy helyi finomító újraönti? A szálak a nyíltan kereskedő Egyesült Arab Emírségektől a szállításban csendesen részt vevő Európáig vezetnek. A részletekről sem Amerikából, sem Oroszoroszágból nem jött válasz. Más érintett államok vagy azok cégei sem túl beszédesek.

Az Egyesült Arab Emírségek az orosz arany

kulcsfontosságú kereskedelmi csomópontjává vált,

mióta az Ukrajna miatti nyugati szankciók elvágták Oroszország hagyományos exportútvonalait – közli a Reuters. A brit hírügynökség többek között orosz vámfeljegyzéseket vizsgálva jutott erre a következtetésre.

Kapcsolódó tartalom

Közel hetvenszeres növekedés

A Reuters által tanulmányozott feljegyzések, amelyek közel ezer hajórakomány részleteit tartalmazzák az ukrajnai háború kitörése óta eltelt egy évben, azt mutatják, hogy az Egyesült Arab Emírségek 75,7 tonna orosz aranyat importált 4,3 milliárd dollár értékben – szemben a 2021-es mindössze 1,3 tonnával.

Az Öböl menti állam után Kína és Törökország volt az orosz arany szállításának két legnagyobb célországa:

2022. február 24. és 2023. március 3. között egyenként mintegy 20 tonna orosz aranyat importáltak. Az Egyesült Arab Emírségekkel együtt ez a három ország az orosz aranyexport 99,8 százalékát tette ki a vámadatok szerint ebben az időszakban.

Nem vész el, csak…

A London Bullion Market Association a háború kitörését követően betiltotta a 2022. március 7. után gyártott orosz aranyrudak kereskedését. Augusztus végére pedig Nagy-Britannia, az Európai Unió, Svájc, az Egyesült Államok, Kanada és Japán is megtiltotta az orosz aranyrudak behozatalát. A kiviteli nyilvántartások azonban azt mutatják, hogy

az orosz aranytermelők gyorsan új piacokat találtak

olyan országokban, amelyek nem vezettek be szankciókat Moszkvával szemben.

Kapcsolódó tartalom

Hallgatag csendestársak

Oroszország további elszigetelése érdekében Washington figyelmeztette az érintett országokat, köztük az Egyesült Arab Emírségeket és Törökországot, hogy elveszíthetik a hozzáférést a G7 piacaihoz, ha az amerikai szankciók hatálya alá tartozó szervezetekkel üzletelnek. Az amerikai pénzügyminisztérium külföldi eszközök ellenőrzési hivatala, mely érvényesíti a szankciókat, nem válaszolt a hírügynökség megkeresésére.

A Reutersnek egy kereskedelmi szolgáltató által kiadott vámadatokban szereplő szállítások 116,3 tonnás exportot mutatnak 2022. február 24. és idén március 3. között, bár a Metals Focus tanácsadó cég becslése szerint

Oroszország a 2022-es év folyamán 325 tonna aranyat termelt.

Egy olyan vállalat vezetője, amely nagy mennyiségű orosz aranyat szállított az Egyesült Arab Emírségekbe, a Reutersnek elmondta, hogy az orosz cégek a globális referenciaárakhoz képest

mintegy egyszázalékos kedvezménnyel adták el az aranyrudakat,

ami ösztönzőleg hatott a kereskedelemre. A névtelensége megőrzése mellett nyilatkozó menedzser elmondta, hogy a cég által az Egyesült Arab Emírségekbe szállított arany nagy részét finomítókba szánták, ahol beolvasztják és újraöntik.

A Reuters megkérdezte Oroszország négy legnagyobb aranybányászattal foglalkozó üzemét. A Nordgold és a Norilsk Nickel nem kívánt nyilatkozni, és a Polyus és a Polymetal szintén nem válaszolt.

Diszkréten beszállít Európa

Az európai szankciók jellemzően nem vonatkoznak a tengerentúli leányvállalatokra, így azok az európai cégek, amelyek leányvállalatai részt vettek az orosz arany szállításaival az Egyesült Arab Emírségekbe, Törökországba vagy Hongkongba, nem feltétlenül sértettek volna törvényt – mondta Tan Albayrak, a londoni Reed Smith szankciós ügyvédje. Törökország pénzügyminisztériuma nem válaszolt a hírügynökség megkeresésére.

Kapcsolódó tartalom

Az orosz arany második legnagyobb kezelője az Egyesült Arab Emírségekben, amely 14,6 tonna, 820 millió dollár értékű szállítmányban vett részt, a Transguard logisztikai cég volt, amely

az Emirates Grouphoz, az öböl menti állam vagyonalapjának tulajdonában lévő légitársasághoz és szállodavállalathoz tartozik.

Az Emirates közölte, hogy nem vásárolt orosz aranyat, a vonatkozó törvényeknek teljes mértékben megfelelve működött, és mostanra leállította annak szállítását.

A Kínába irányuló orosz aranyszállítmányok nagy része Hongkongba megy. A kikötővárosban a legtöbb orosz aranyszállítmányt a Vpower Finance Security Hong Kong Ltd., egy kínai logisztikai vállalat kezeli. A nyilvántartás szerint

a cég 20,5 tonna arany importjában vett részt

2022 májusa és március 3-a között 1,2 milliárd dollár értékben. A Vpower Finance Security nem válaszolt a Reuters megkeresésére.

A kiemelt képünk illusztráció. (Fotó: Dan Kitwood/Getty Images)

Ajánljuk még