Aktuális

Még mindig rejtély, mi okozta a furcsa egészségügyi problémákat

Ma dönt Törökország: húsz év után folytathatja-e Erdogan?

| Szerző: hirado.hu
Elkezdődött az elnökválasztás második fordulója Törökországban. A jelenlegi államfő, Recep Tayyip Erdogan és az ellenzéki Kemal Kilicdaroglu között dől el, ki vezeti majd Törökországot. Két hete volt az elnökválasztás első fordulója, amelyen három jelölt indult, de közülük senki sem szerezte meg a győzelemhez szükséges 50 százalék plusz egy szavazatot. A voksolás közép-európai idő szerint délután 4 óráig tart.

Isztambulban tartotta szombaton kampányzáró nagygyűlését Recep Tayyip Erdogan, a hivatalban lévő köztársasági elnök. Az államfő hívei illetve az Erdogan-vezette kormánypárt, az iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártjának zászlajait lengették. Az elnök mindenkit arra biztatott: vasárnap adja le szavazatát, hogy

folytathassa azt a politikát, amit csaknem húsz éve megkezdett.

Két hete az elnökválasztás első fordulójában három jelölt indult a megmérettetésen, de egyikük sem szerezte meg a győzelemhez szükséges 50 százalék plusz egy szavazatot.

Kapcsolódó tartalom

A földrengés sem ingatta meg?

A legtöbb voksot, 49,5 százalékot akkor a hivatalban levő török elnök, Recep Tayyip Erdogan szerezte meg. Még a földrengés pusztította tartományokban is – egy kivétellel – győzött, pedig a katasztrófa sújtotta övezetben a kormányt teszik felelőssé a nem megfelelő építési szabályokért.

Recep Tayyip Erdogan török elnök, a kormányoldali pártszövetségnek, a Nép Szövetségének elnökjelöltje a feleségével, Emine Erdogannal szavaz a török elnökválasztás második fordulójában Isztambulban 2023. május 28-án. Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Murad Sezer

A földrengésben 50 ezren haltak meg, 300 ezren váltak földönfutóvá és 25 ezer épület omlott össze vagy rongálódott meg.

A jelenlegi elnöknek még úgy is sikerült a legtöbb szavazatot megszereznie, hogy Törökországban – bár a világ 19. legerősebb gazdaságaként jelentős növekedést ért el az elmúlt években – rekordmagas az infláció, a drágulás tavaly meghaladta a 85 százalékot.

A mai voksoláson Erdogant a Nép Szövetsége pártszövetség támogatja és a jelenlegi államfő

támogatására szólította fel híveit az első fordulóban harmadik helyen végzett Sinan Ogan bevándorlásellenes politikus is.

A törökök erősen tartják magukat a hagyományos értékekhez, a lakosság több mint fele gyakorolja vallását. Ez a társadalmi csoport az elnök legerősebb szavazóbázisa.

Kemal Kilicdaroglu, a török ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke, a hatpárti ellenzéki szövetségnek, a Nemzet Szövetségének elnökjelöltje a felesége, Selvi Kilicdaroglu társaságában nyilatkozik, miután szavazott a török elnökválasztás második fordulójában Ankarában 2023. május 28-án. Fotó: MTI/EPA/Sedat Suna

Ugyancsak szombaton tartotta kampányzáróját az ellenzéki Kemal Kilicdaroglu. Recep Tayyip Erdogan kihívója Ankarában találkozott híveivel. Két hete a második helyen végzett 44,8 százalékkal, őt most hatpárti Nemzet Szövetsége támogatja. A nagygyűlésen a kemalista Köztársasági Néppárt elnöke azzal vádolta meg a nagy telekommunikációs cégeket, hogy megakadályozták, hogy a kampány hajrájában tájékoztató sms-eket küldjön követőinek és az újságíróknak.

Kapcsolódó tartalom

Szavazóinak azt ígérte, hogy megtesz mindent, ami a jelenlegi rendszerben elképzelhetetlen:

családbiztosítási programot indít, hogy a nőknek többé ne kelljen függeniük a férfiaktól,

és javuljon a nők helyzete a társadalomban. Hazaküldi azt a több millió menekültet, akik most Törökországban élnek és akik jelentős terhet rónak a gazdaságra. Utóbbi ígérete miatt megszerezte a bevándorlásellenes Győzelem Pártja támogatását is.

(Kiemelt kép: A két rivális, Recep Tayyip Erdogan török elnök (b) és Kemal Kilicdaroglu elnökjelölt portréja egy szavazólapon a török elnökválasztás második fordulójában, Ankarában, 2023. május 28-án. Fotó: MTI/EPA/Sedat Suna)

Ajánljuk még