Időjárás

Elfújja a felhőket a szél, visszatér a virágpollen-csalogató napsütés

Lázadás Cannes-ban: az Arany Pálmával a kezében ment neki Macronéknak Justine Triet

| Szerző: hirado.hu
Döbbenten és többnyire rokonszenvvel fogadta a francia sajtó azt a váratlan fordulatot, hogy az ilyenkor szokásos, rövid beszédben szót emelt a nyugdíjreform ellen Justine Triet francia rendezőnő, miután szombat este átvette az Arany Pálmát a 76. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon.

„Ebben az országban történelmi jelentőségű, rendkívül erőteljes és egyhangú tiltakozás zajlott a nyugdíjreform ellen.

Ezt a tiltakozást döbbentes módon megtagadták és elfojtották”

– többek között erről beszélt Justine Triet.

Az Arany Pálma díj átvételekor közéleti, politikai témákról nem szoktak beszélni: a díj nyertese ilyenkor megköszöni alkotótársainak a közreműködést. Ezt tette Justine Triet is, miután az őáltala rendezett, Anatomie d’une chute (Egy zuhanás anatómiája) című filmjének ítélte az Arany Pálmát szombat este a 76. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon a Ruben Östlund svéd rendező által vezetett nemzetközi zsűri.

Kapcsolódó tartalom

A kultúrát félti

A rendezőnő köszönetet mondott filmje legismertebb sztárjának, Sandra Hullernek, amiért megengedte neki, hogy „belakja a testét és az elméjét”, valamint forgatókönyvírójának, Arthur Harari rendezőnek – idézi a Le Figaro.

Ezután kezdett, egy váratlan fordulattal, a nyugdíjreformról beszélni, kiemelve, hogy a tüntetések elfojtása során érvényesülő, „és egyre gátlástalanabbá váló uralomra törés mintája több területre is átüt”, a rendező szerint „ez alól a mozi sem kivétel.

A kultúra elüzletiesedése, amelyet ez a neoliberális kormány védelmez, a kivételes francia kultúra szétzúzása felé tart”

–figyelmeztetett.

Rima Abdul Malak kulturális miniszter az eset után közzétett Twitter-bejegyzésében kijelentette: megdöbbentette a rendező beszéde, melyet igazságtalannak tart, hiszen a francia filmek támogatásban részesülnek, „ami a világon egyedülálló sokszínűséget eredményez”.

(Kiemelt kép: Justine Triet, az Arany Pálma-díj nyertese az „Egy bukás anatómiája” című filmért a 76. éves cannes-i filmfesztiválon tartott sajtótájékoztatón a Cannes-i Fesztiválpalotában 2023. május 27-én, Cannes-ban, Franciaországban. Fotó: Victor Boyko/Getty Images)

Ajánljuk még