Időjárás

Óriási fordulatot vesz az időjárás – kiderül, mit hoz a zsákban Sándor, József, Benedek

Helyhatósági választásokat tartanak Spanyolországban

Helyhatósági választásokat tartanak ma Spanyolországban, ahol több mint nyolcezer település, továbbá tizenkét tartomány vezetéséről dönt mintegy 35,5 millió szavazásra jogosult.

A szavazóhelyiségek reggel kilenc órakor nyitnak, a választók este nyolc óráig adhatják le voksaikat.

Választási felmérést utoljára hétfőn hozhattak nyilvánosságra, ennek alapján szoros eredményekre lehet számítani az országot koalícióban kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) és a legnagyobb ellenzéki erőnek számító konzervatív Néppárt (PP) között.

A mostani szavazásban érintett 12 tartomány közül tízben jelenleg a PSOE, kettőben a PP kormányoz. A közvélemény-kutatások szinte biztosra veszik, hogy a PP megtartja Murcia és Madrid régiókat, de akár további négy-hat tartományban is fordíthat. Az abszolút többség, és így az önálló kormányzás megszerzését viszont nem valószínűsítik a felmérések függetlenül attól, hogy végül ki győz egy-egy térségben.

A legnagyobb spanyol városok is hasonló képet mutatnak, a kutatások szoros eredményt és az abszolút többség hiányát vetítik előre. A helyhatósági választásokat a spanyol sajtó az év végén esedékes parlamenti választások főpróbájának nevezi.

Spanyolországban 1979-ben tartották az első demokratikus helyhatósági választást, amelyet azóta most rendeznek meg tizenkettedik alkalommal. A nap folyamán mintegy 99 ezer rendfenntartó vigyáz a biztonságra országszerte.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még