Aktuális

Átszakadt egy gát, folyik a lakosok evakuálása

Zelenszkij: Orosz rakétacsapás ért egy rendelőintézetet Dnyipróban

Az orosz erők rakétacsapást mértek pénteken a kelet-ukrajnai Dnyipro városára, ahol eltaláltak egy orvosi rendelőintézetet, az eddigi információk szerint egy civil életét vesztette, és legalább 15 megsebesült – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a hivatalos közösségi oldalain.

Szerhij Liszaknak, Dnyipropetrovszk megye kormányzójának közlése szerint a Dnyiprót ért orosz rakétatámadásnak a legfrissebb adatok szerint két halálos áldozata és harminc sérültje van.

Az ukrán államfő rámutatott arra, hogy a polgári létesítmények elleni szándékos támadás ellentétes az 1949. évi genfi egyezménnyel. Szavai szerint az „orosz terroristák” „ismét kimutatták embertelenségüket”. Hozzátette, hogy a rakétatámadás következményeinek felszámolása és az áldozatok mentése a helyszínen folytatódik.

Zelenszkij közzétett egy videófelvételt is, amelyen egy lerombolt épület látható, fölötte sűrű füsttel. A megyei kormányzó a Telegram közösségi oldalon arról tájékoztatott, hogy az orosz támadás károkat okozott a rendelőintézeten kívül egy magángazdaságban, két vállalkozás létesítményeiben és egy benzinkútban, utóbbinál egy helyi lakos megsebesült.

Közlése szerint az ukrán légvédelmi erők öt orosz robotrepülőgépet és hat iráni gyártmányú, Sahíd típusú önmegsemmisítő drónt semlegesítettek a régió légterében. Az ukrán védelmi minisztérium közben a Twitteren azt közölte, hogy Ukrajnának 48 darab F-16-os vadászgépre van szüksége az orosz hadsereg legyőzéséhez.

Kapcsolódó tartalom

Az amerikai védelmi minisztérium korábban közölte: nincs kifogása az ellen, hogy harmadik országok amerikai gyártású F-16-os vadászgépeket szállítsanak Ukrajnának.

A brit és a holland miniszterelnök pedig az Európa Tanács reykjavíki csúcstalálkozóján tartott négyszemközti megbeszélésükön megállapodtak abban, hogy előmozdítják egy nemzetközi koalíció létrehozását Ukrajna légvédelmének megerősítésére – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Ajánljuk még