Aktuális

Folyamatban van a Suhajda Szilárd mentésére szervezett akció

Ukrán vízi drón vett célba egy orosz felderítőhajót a Fekete-tengeren

Lehetséges, hogy már meg is érkeztek az orosz nukleáris fegyverek Fehéroroszországba. Legalábbis erre tett utalást a belarusz elnök nem sokkal azután, hogy az erről szóló megállapodást aláírta a két ország. Közben orosz rakétacsapás érte Dnyiprót, ahol eltaláltak egy orvosi rendelőintézetet. A frontvonal túloldalán pedig ukrán rakéták csapódtak be.

Olyan felvételeket tett közzé az ukrán védelmi minisztérium pénteken, amelyeken állítólag az látható, hogy egy úgynevezett vízi drón veszi célba az orosz haditengerészet egyik legfejlettebb felderítőhajóját a Fekete-tengeren. Három ilyen személyzet nélküli motorcsónak indult el a hadihajó felé, Kijev szerint a harmadik célba is ért.

Kapcsolódó tartalom

Az orosz védelmi tárca is közzétett egy videót, amin látható, ahogy az egyik csónakot semlegesítik. A minisztérium szóvivője úgy fogalmazott: sikertelen volt az ukrán támadás.

Ugyanakkor a hajókat követő oldalakon az látszik, hogy a jármű feltűnően lassan halad, ami arra utal, hogy megrongálódhatott, és vontatják.

Ezalatt Oroszország nyugati partjainál is nagy volt a forgalom. A Kalinyingrád kapujában fekvő, lengyelországi Gdyniába érkezett a német haditengerészet fregattja, valamint több NATO-tagállam, Hollandia, Portugália és Spanyolország hadihajói is, amelyek ezentúl itt fognak állomásozni egy NATO-misszió keretében.

Kapcsolódó tartalom

Óriási lángokkal égtek egy kórház romjai pénteken az ukrajnai Dnyipróban. Többen meghaltak és megsebesültek, amikor rakétatalálat érte a gyógyintézetet. Többeket eltűntként keresnek, az áldozatok száma ezért nőhet.

(Fotó: EPA/Dmytro Fedoriv)

A fővárosban is megszólaltak a légvédelmi szirénák. Az ukránok szerint sikerült 10 robotrepülőgépet és 23 Shahed drónt hatástalanítaniuk. Nem sikerült azonban mindegyiket:

Zaporizzsja régióban két nő megsebesült, miután 24 óra alatt hét rakéta, három drón és 92 tüzérségi lövedék csapódott be a megye 17 településén.

Az ukrán légvédelem pedig tovább erősödik: az Egyesült Államok újabb NASAMS légvédelmi rendszereket és rakétákat szállít 285 millió dollár értékben.

Kapcsolódó tartalom

A légvédelem további erősödését várják a modern amerikai vadászrepülőktől is. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter jelentette be: Dánia és Hollandia is úgy döntött, hogy F–16-os vadászgépeket küld Ukrajnának, de hogy mikor érkeznek a gépek, azt egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

A frontvonal túloldalán is rakéták csapódtak be: az oroszbarát megszálló hatóságok szerint egy nő életét vesztette, miután ukrán légicsapás érte Donyeck városát.

Utoljára tartott seregszemlét a Wagner zsoldossereg vezére Bahmutban. Köszönetet mondott katonáinak szolgálatukért, és kijelentette: most, hogy 9 hónap után elfoglalták a várost, visszavonulnak, és átadják pozícióikat az orosz reguláris alakulatoknak.

Kapcsolódó tartalom

Aláírta csütörtökön az orosz és a belarusz védelmi miniszter azt a megállapodást, amely előírja orosz nukleáris fegyverek Fehéroroszországba telepítését.

Fehéroroszország továbbra is igaz szövetségesünk és megbízható partnerünk. Egységesen állunk szemben a Nyugattal, amely hadüzenet nélküli háborút indított országaink ellen” – mondta Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, majd hozzátette:

a nukleáris fegyverek irányítógombja továbbra is Oroszországban marad.

Kapcsolódó tartalom

A nukleáris fegyverek már meg is érkezhettek Fehéroroszországba – legalábbis erre tett utalást Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök Moszkvában. Az Eurázsiai Gazdasági Tanács ülésén újságírói kérdésre azt mondta: lehetséges, hogy a tömegpusztító fegyverek már állomáshelyükön vannak, de – tette hozzá élcelődve – „még haza kell mennie ezt leellenőrizni”.

 

Ajánljuk még