Baleset

Elgázolt egy embert a vonat, késésekre kell számítani

Tovább egy hónapig életben maradhat a futót szétmarcangoló medve

További egy hónapig életben maradhat az a medve, amely április elején feltételezhetően szétmarcangolt egy futót az olaszországi Trentinóban – döntött pénteken az ügyben illetékes bíróság.

Az április eleji tragédiát követően – amikor a barnamedve halálra marcangolta az erdőben futó 26 éves Andrea Papit – Maurizio Fugatti trentinói kormányzó többször is elrendelte a JJ4 jelölésű állat kilövését, állatvédő szervezetek azonban rendre megakadályozták ezt. Az ítélethirdetés eredeti időpontja május 11-ére volt kitűzve, ez azonban az elhúzódó eljárás miatt egyre kitolódott.

A jelenlegi döntés értelmében a medve június 27-éig biztosan életben marad, s

bíróság egyúttal megkímélte egy másik, MJ5 jelű medve életét is, amelynek leölését a régiós kormány szintén már korábban elrendelte.

A törvényszék szerint a medve által jelentett veszély, melyre a helyi hatóságok a rendeleteket alapozták, egyik medve esetében sem elégséges indok az állatok kilövetésére, emellett részletesebb boncolási eredményekre volna szükség ahhoz, hogy ítélni tudjanak a JJ4 medve sorsa felett.

Kapcsolódó tartalom

A június végi időpontig a szembenálló felek további magyarázatok, bizonyítékokat és indoklásokat nyújthatnak be a bíróság felé. Végleges döntés várhatóan december közepén születik, ekkor ismét nyílt meghallgatást tartanak majd az ügyben.

Egyelőre nem tudni, hogy a JJ4 jelű medve azért támadt-e rá a fiatal férfira, mert bocsait védte.

Andrea Papi szülei egyébként ellenzik a medve leölését, a régiós kormány azonban úgy véli, az állatot már akkor el kellett volna altatni, mikor 2020-ban két emberre rátámadt, akik el tudtak menekülni előle.

A LEAL olasz állatvédő szervezet két állatorvos szakvéleményére támaszkodva május elején azt akarta bizonyítani, hogy valójában nem a JJ4 jelölésű nőstény medve felelős a fiatal trentinói férfi haláláért, hanem egy másik, hím medve.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még