Időjárás

Lecsapott a jégeső, néhol még havazott is

Tajvan arra számít, hogy Washington hozzásegíti a NATO biztonságos adatkapcsolati rendszeréhez

Az Egyesült Államok segít Tajvannak megszerezni a NATO Link-22 nevű biztonságos adatkapcsolati rendszerét – közölte Tajpejben a nemzetvédelmi minisztérium illetékese.

Li Si-csiang, a védelmi tárca stratégiai tervezési osztályának vezetője a tajvani média jelentése szerint a törvényhozásban elhangzott interpellációra adott válaszában arra is kitért, hogy a tajvani hadsereg által jelenleg használt taktikai adatkapcsolati rendszerekkel (Link-16) nem volt probléma, de a Link-22 közvetlen adatkapcsolatot tesz lehetővé az amerikai hadsereggel.

A források szerint Tajvan a Link-16-ra épülő adatkommunikációs rendszerét szeretné frissíteni azzal a céllal, hogy integrálja a tajvani fejlesztésű parancsnoki és irányítási rendszereket, rakétákat és egyéb platformokat. Ezzel nagymértékben megerősítenék zavarásgátló képességeiket, és javítanák a parancsnoki hatékonyságot, miközben a kommunikáció is gyorsabbá válna.

Egy biztonságos digitális rádiórendszerről van szó, amelyet elsősorban a katonai erők használnak harcászati adatkapcsolatra. Összeköti a légi, felszíni, felszín alatti és földi harcászati adatrendszereket, miközben a rendszerbe bekapcsolt nemzetek katonai alakulatok közötti taktikai adatok cseréjét is elősegíti.

Steven R. Rudder, az amerikai tengerészgyalogság nyugalmazott altábornagya az amerikai védelmi ipar és tajpeji partnereik közelmúltbéli szakmai fórumán azt hangoztatta, hogy Tajpejnek és Washingtonnak fokoznia kell a rendszereik közti átjárhatóságot, hogy képesek legyenek kommunikálni egymással, koordinálni lépéseiket „azonos parancsnokság és ellenőrzés, vagyis parancsnoki, irányítási, kommunikációs, számítógépes, hírszerzési, megfigyelési és felderítési, valamint a C4ISR (bevetéstervezési) rendszer keretében” – emlékeztetett a CNA tajvani hírügynökség.

Korábban az is nyilvánosságot kapott, hogy Tajvanon mintegy 200 amerikai kiképző segíti a hadsereg állományának felkészítését, és a tajvani Nemzetbiztonsági Hivatal már alkalmassá tette számítógépeit arra, hogy az Egyesült Államokat, Kanadát, Nagy-Britanniát, Ausztráliát és Új-Zélandot tömörítő Five Eyes hírszerző szövetséggel egy biztonságos, kódolt rendszeren belül valós időben megoszthassák az információkat.

Ajánljuk még