Baleset

Egy idős nő meghalt a Balatoni úton történt balesetben

Svéd külügyminiszter: Célunk változatlanul a júliusi NATO-csúcs előtti csatlakozás

Svédország célja változatlanul az, hogy még a júliusban Vilniusban megrendezendő NATO-csúcstalálkozó előtt csatlakozzon a katonai szövetséghez – szögezte le Tobias Billström svéd külügyminiszter pénteki sajtótájékoztatóján.

„Nem lesz semmiféle B-terv. A B-terv az A-terv, azaz a teljes értékű NATO-tagság, és a kormány és jómagam is Vilniusig ezért fogunk dolgozni” – mondta a svéd diplomácia vezetője.

Svédország és Finnország egy éve nyújtotta be csatlakozási kérelmét az észak-atlanti katonai szövetséghez, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát.

Finnország a múlt hónapban lett a NATO teljes jogú tagja, a svéd csatlakozást Törökország és Magyarország viszont még nem ratifikálta.

Törökország többször is súlyos biztonsági aggályokat fogalmazott meg Stockholm csatlakozása ellen, melynek következtében háromoldalú egyezmény is született a két északi ország és Ankara között a csatlakozási feltételekről. Törökország terroristának kikiáltott, Svédországban élő törökök, többnyire kurdok kiadását várja Stockholmtól.

Kapcsolódó tartalom

A svéd külügyminiszter ugyanakkor abbéli reményét fejezte ki, hogy a török parlament napirendre veszi a svéd csatlakozás ratifikálását, hogy „teljesítse az egyezség rá eső részét”. Hozzátette,

Stockholm számára nem világos, hogy Magyarországnak milyen ellenvetései vannak a ratifikálással kapcsolatban.

„Magyarország a tavalyi madridi csúcstalálkozón támogatta, hogy Svédország feltételek nélkül meghívást kapjon” – mondta. „Szilárd meggyőződésünk, hogy Magyarországnak el kellene kezdenie a ratifikációt” – tette hozzá Tobias Billström.

Kiemelt képen Tobias Billström svéd külügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/Keystone/Gian Ehrenzeller)

Ajánljuk még