Megrázó

Három serpa és egy helikopter indult Suhajda Szilárd keresésére

Nem jogerősen két és fél év börtönre ítéltek egy német férfit, aki fel akart gyújtani egy zsinagógát

Két és fél év börtönbüntetésre ítélt a németországi Bamberg táblabírósága pénteken egy fiatal férfit, aki szilveszter éjszakáján a vád szerint fel akarta gyújtani az Ermreuth nevű bajorországi falu zsinagógáját.

A tanácsvezető bíró szándékos gyújtogatás és rongálás bűntettének kísérletében bűnösnek találta a 22 éves vádlottat.

Az elsőfokú, nem jogerős ítélet indoklása szerint a hosszú évek óta radikális szélsőjobboldali férfi a gyújtogatási kísérlet éjszakáján a véréből kimutatott magas alkoholszint ellenére is tisztában volt antiszemita indíttatású tettei következményeivel. Hozzátette: e tekintetben az ítéletnek egyértelmű üzenettel kell bírnia.

Kapcsolódó tartalom

A férfi a tárgyalás folyamán korábban maga jelentette ki, hogy szélsőjobboldali, és beismerte, hogy ittas állapotban betörte a zsinagóga egyik ablakát.

A biztonsági kamera felvételei azonban egyértelműen bizonyították, hogy ez után megpróbált petárdákat meggyújtani és be akarta hajítani őket a zsinagógába. Miután kísérletei sorra kudarcot vallottak, a férfi távozni akart. Az épületben ekkor senki sem tartózkodott.

Az ügyben vádhatóságként eljáró müncheni ügyészség „határozottan zsidóellenes és szélsőjobboldali felfogásúként” jellemezte a gyanúsítottat és három év börtönbüntetést kért rá.

A kiemelt képünk illusztráció.

Ajánljuk még