Időjárás

Sapka, sál, kesztyű, télikabát: fagyveszély várható a következő napokban

Lukasenka: Lehetséges, hogy már Fehéroroszroszágban vannak az orosz nukleáris fegyverek

Lehetséges, hogy már megérkeztek az orosz nukleáris fegyverek Fehéroroszországba. Legalábbis erre tett utalást a belarusz elnök nem sokkal azután, hogy az erről szóló megállapodást aláírta a két ország. A Wagner orosz zsoldossereg vezére ezalatt bejelentette: kivonja csapatait Bahmutból.

Utoljára tartott seregszemlét a Wagner zsoldossereg vezére Bahmutban. Köszönetet mondott katonáinak szolgálatukért, és kijelentette: most, hogy kilenc hónap után elfoglalták a várost, visszavonulnak, és átadják pozícióikat az orosz reguláris alakulatoknak.

A hátsó területekre vonulunk vissza. A lényeg, hogy óvatosak legyünk, egy egység megy egyszerre. Június elsejéig átadjuk állásainkat a hadseregnek” – mondta Jevgenyij Prigozsin.

Kapcsolódó tartalom

A kivonulás előtt azonban egy sor szimbolikus gesztust tett:

106 ukrán hadifoglyot adott át az ukrán hatóságoknak, melyek cserébe orosz foglyokat engedtek szabadon. A Wagner-csoport által közzétett felvételeken látszik, ahogy Jevgenyij Prigozsin köszönti a kiszabadított fegyvereseket.

Nem sokkal később újabb videót tett közzé, amin állítólag az látszik, ahogy előkészítenek két koporsót, hogy átadják az ukrán hadseregnek. Jevgenyij Prigozsin állítása szerint az egyikben egy, a bahmuti csatában elesett amerikai katona holtteste van, a másikban pedig egy török férfi földi maradványai.

Ezalatt változatlanul dúlnak a harcok Ukrajnában. Péntek hajnalban is megszólaltak a légvédelmi szirénák Kijevben: az orosz haderő átfogó rakétatámadást intézett Ukrajna ellen. Az ukrán védelmi erők közleménye szerint sikerült 10 robotrepülőgépet és 23 drónt hatástalanítaniuk.

Kapcsolódó tartalom

Hamarosan újabb légvédelmi rendszerek érkeznek Ukrajnába. Az amerikai külügyminisztérium szerdán döntött fejlett NASAMS rendszerek és rakéták szállításáról Ukrajnába, összesen 285 millió dollár értékben.

Ellenzi az amerikai hadsereg vezérkari főnöke, hogy az ukrán hadsereg amerikai fegyvereket használjon az Oroszország elleni támadásokhoz. Mark Milley tábornok kijelentette: Washington már régóta kéri a kijevi vezetést, hogy ehhez tartsa magát.

A szabályok, amiket az ukránok elé támasztottunk, tiltják az Egyesült Államok által adott fegyverek alkalmazását Oroszország földrajzi területe elleni támadásoknál

– magyarázta a vezérkari főnök.

Kapcsolódó tartalom

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter kijelentette: Dánia és Hollandia úgy döntött, csatlakoznak az úgynevezett harcirepülő-koalícióhoz, és F–16-os vadászgépeket adnak Ukrajnának.

A vadászgépeknél is súlyosabb fegyvertényezőt adott az orosz védelmi miniszter Moszkva első számú szövetségese kezébe. Minszkben járt Szergej Sojgu, és aláírta belarusz kollégájával a nukleáris fegyverek Fehéroroszországba való telepítéséről szóló megállapodást.

Fehéroroszország továbbra is igaz szövetségesünk és megbízható partnerünk. Egységesen állunk szemben a Nyugattal, amely hadüzenet nélküli háborút indított országaink ellen” – mondta Szergej Sojgu, majd hozzátette: a nukleáris fegyverek irányítógombja továbbra is Oroszországban marad.

A nukleáris fegyverek már meg is érkezhettek Fehéroroszországba

– legalábbis erre tett utalást Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök Moszkvában. Az Eurázsiai Gazdasági Tanács ülésén újságírói kérdésre azt mondta: lehetséges, hogy a tömegpusztító fegyverek már az állomáshelyükön vannak, de hozzátette még haza kell mennie ezt leellenőrizni.

Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin orosz elnök üdvözli Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfőt Szentpéterváron 2022. június 25-én (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Mihail Mecel)

Ajánljuk még