Aktuális

Kényszerleszállást hajtott végre Lengyelországban egy amerikai drón

Könyvelési hiba miatt adhat még 300 millió dollár értékben fegyvereket Washington Ukrajnának

| Szerző: hirado.hu
Főként lőszerekből áll az a 300 millió dollár értékű fegyverszállítmány, amelyet az Egyesült Államok juttathat el Ukrajnának. A hadi felszereléseket az elnöki lehívási felhatalmazás segítségével finanszíroznák, amely a kongresszus felhatalmazása nélkül zajlik. Az újabb fegyverszállítmány egy könyvelési hiba miatt indulhat útjára – állítja Reuters.

Az Amerikai Egyesült Államok akár már ma bejelentheti:

300 millió dollár – mintegy 110 milliárd forint – értékű katonai szállítmány terveznek eljuttatni a hadban álló Ukrajnának.

Kapcsolódó tartalom

Hivatalos források szerint a szállítmány főként lőszereket tartalmaz, de HIMARS rakétarendszerhez tartozó rakétákat is kaphat az ukrán hadsereg.

A felszereléseket az elnöki lehívási felhatalmazás (PDA) segítségével finanszíroznák, amelynek keretében az elnök vészhelyzet esetén kongresszusi jóváhagyás nélkül engedélyezheti különböző (hadi) eszközök átadását az amerikai készletekből.

Az orosz csapatok 2022. február 24-i inváziója óta az Egyesült Államok több mint 35 milliárd dollár értékű katonai támogatást ajánlott fel Ukrajnának.

A Reuters beszámolója szerint a

Pentagon továbbra is dolgozik egy korábbi könyvelési hibán, amely túlbecsülte a korábbi segélyek értékét, és ez azt jelentheti, hogy még több fegyvert küldhetnek Ukrajnának.

Kapcsolódó tartalom

Amint korábban mi is beszámoltunk róla, az Egyesült Államok mellett több európai ország is küldött már fegyvereket Ukrajnának. Hazánk a béke pártján áll,

Magyarország nem küld fegyvereket a hadban álló országnak.

Forrás: Reuters.com

A kiemelt képen: HIMARS rakétarendszer működés közben (Fotó: MTI/EPA/Hannibal Hanschke)

Ajánljuk még