Rendkívüli

Negyven halálos áldozata és több mint száz sebesültje van egy koncertterem elleni támadásnak Moszkva mellett

Kína már több harci drónt exportál, mint az USA vagy Izrael

| Szerző: hirado.hu
Hiába nem veszi fel a versenyt az amerikai fejlesztésűekkel minőség terén, a kínai változat a katonai drónokból is olcsóbb, ezért sok állam számára vonzó.

Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) adatai szerint Kína az elmúlt évtizedben mintegy 282 katonai drónt adott el 17 országnak. Összehasonlításképpen az Egyesült Államok mindössze 12 pilóta nélküli rendszert exportált − az adatok nem tartalmazzák az Ukrajnának nyújtott katonai támogatásokat − az elmúlt tíz évben, az Egyesült Királyságnak és Franciaországnak – írta meg a Magyar Nemzet.

Kapcsolódó tartalom

A napilap felidézte, sokáig

Izrael volt a világ vezető drónexportőre, az elmúlt években azonban több állam is felbukkant a piacon.

„A török Bayraktar TB2-es drónok először Szíriában, később pedig a 2020-as örmény−azeri háborúban hívta fel magára a világ figyelmét kiemelkedő teljesítményével. Ennek köszönhetően az eszközöket gyártó Baykar vállalat 2022 szeptemberére már 24 országgal állapodott meg az értékét jelenleg Ukrajnában is bebizonyító drón exportálásáról. A nagy kereslet miatt a vállalat a jövőben növeli gyártási kapacitásait” – fogalmazott cikkében a Magyar Nemzet.

Az írásból azonban az is kiderül, hogy a kínai vagy török drónok minőségben még nem veszik fel a versenyt az amerikai fejlesztésűekkel, ugyanakkor alacsonyabb áruk miatt akár sokkal vonzóbbak lehetnek azoknál.

Míg a török Bayraktar TB2 körülbelül ötmillió dollárba, a kínai CH−4 négymillióba, addig az amerikai MQ−9 Reaper húszmillió dollárba kerül.

Kiemelt kép: az amerikai légierő által közreadott képen egy MQ-9-es Reaper típusú amerikai felderítő drón kiképző repülésen a nevadai Creech légitámaszponton 2013. május 13-án (fotó: MTI/EPA/U.S. AIR FORCE/Senior Master Sgt. Paul Holcomb HANDOUT).

Ajánljuk még