Baleset

Öt jármű ütközött az autópályán, tíz kilométeres a torlódás

Embercsempészek tüzet nyitottak albán határőrökre, elfogták őket

Albániában elfogtak hat embercsempészt, akik elsősorban arab és ázsiai országokból érkező migránsok illegális határátkelését segítették. Amikor kísérletet tettek a feltartóztatásukra, tüzet nyitottak a határőrökre – közölte a helyi hatóság pénteken.

A közlemény szerint az embercsempészek csütörtök késő este Tiranától 165 kilométerre északra, a koszovói határ közelében, Morine faluban „harmadik országokból érkező migránsokat segítettek illegális határátlépéshez, pénzügyi ellenszolgáltatás fejében”.

Amikor meg akarták őket állítani, rálőttek a határőrökre, de senki nem sebesült meg. A koszovói kollégákat is bevonó, órákon át tartó üldözést követően végül öt szíriai és egy algériai állampolgárt őrizetbe vettek.

Egy algériai gyanúsított még mindig szabadlábon van.

Valamennyiüket azzal vádolják, hogy segítettek az arab vagy ázsiai országokból érkező migránsoknak illegálisan átjutni Görögországból Albániába, majd tovább Koszovóba és Szerbiába, ahonnan a bevándorlók egy nyugat-európai országba készültek eljutni.

Az embercsempészeket illegális fegyvertartással és szándékos emberölési kísérlettel is vádolják, amiért tüzet nyitottak a határőrökre.

Ha valamennyi vádpontban bűnösnek találják és elítélik őket, akár életfogytig tartó börtönbüntetést is kaphatnak.

Kapcsolódó tartalom

Albánia nem számít a migránsok legkedveltebb tranzitállomásának a menekülési útvonalak között, de mégis időnként akadnak olyanok, akik ezen a kis nyugat-balkáni országon keresztül próbálják megközelíteni Nyugat-Európát.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még