Aktuális

Baleset miatt pótlóbusz jár egy szakaszon négy villamos vonalán

Először lehet nő a NATO-főtitkár, de kik az esélyesek a posztra?

| Szerző: hirado.hu
Mette Frederiksen dán miniszterelnök komoly esélyesként tűnt fel a NATO-főtitkári posztra, miután meghívást kapott a Fehér Házba – értesült a Politico. A brüsszeli lap Frederiksen személyében azután bővíti új jelölttel az ősszel távozó Jens Stoltenberg esélyes utódainak névsorát, hogy a kormányfőt Biden meghívta a Fehér Házba.

A vezető dán politikussal kapcsolatos találgatások azután kaptak szárnyra, hogy Washington bejelentette:

Joe Biden elnök a jövő hónapban vendégül látja Frederiksent.

A kérdés tehát az, amiről a brüsszeli NATO-központban is viták folynak: vajon az Egyesült Államok támogatni fogja-e a dán vezetőt a NATO elnöki posztjára, amelyet hagyományosan egy európai számára tartanak fenn, de Washington áldását is megköveteli.

Kapcsolódó tartalom

Először lehet nő a NATO-főtitkár

A jelenlegi főtitkár, Jens Stoltenberg a tervek szerint többszöri hosszabbítás után szeptember végén távozik posztjáról – bár elképzelhető, hogy még néhány hónapig marad, amennyiben a szövetség vezetői nem tudnak megegyezni az utódjáról.

A dán politikus az elvárások közül több pontnak is eleget tesz: a szövetségesek egy olyan politikust keresnek, aki egy kormányfő tekintélyével rendelkezik. Mivel az összes korábbi NATO-vezető férfi volt, erős nyomás érzékelhető a brüsszeli NATO-központban, hogy női jelöltet találjanak.

A katonai szervezet élére jelölt politikusnak tehát

nemcsak a rátermettsége, hanem a neme is meghatározó szempont lehet

– valószínűleg először a védelmi szövetség történetében.

Valami bűzlik Dániában

Dánia a védelmi kiadások terén is lemaradásban van, ami aggodalmat kelthet egyes tagállami fővárosokban. A NATO legfrissebb becslései szerint

Koppenhága 2022-ben a gazdasági teljesítmény mindössze 1,38 százalékát költötte védelemre,

ami elmarad a szövetség által kitűzött 2 százalékos céltól. „Milyen üzenetet fog ez közvetíteni a védelmi kiadásokkal kapcsolatban?” – idézi fel a Politico egy közép-európai vezető diplomata kérdését.

Kapcsolódó tartalom

Ráadásul továbbra sem világos, hogy Frederiksen, aki aktív kormányfő, mikor tudná átvenni ezt a pozíciót – teszi hozzá a brüsszeli lap, jelezve, hogy mindezek ellenére a most pástra lépő kormányfő erős esélyesként utazik washingtoni meghallgatására.

Dániát a szövetségen belül középutas országnak tekintik – erős Ukrajna-támogatónak, de nem annyira agresszívnak, mint a keleti szárnyon lévő egyes országok – írja a Politico, többek között a kardcsörtető lengyel álláspontra célozva. Ugyanez a „héja”-mentalitás csökkentheti a női jelöltek között Kaja Kallas észt kormányfő esélyeit is.

Női csapat, férficsapat

Ha már a női jelölteket vesszük számba, felmerült még az Európai Bizottság elnöke, Von der Leyen neve is, ám ő 2024-ig tölti be a posztját, s emellett személye megosztja a tagállamokat.

A NATO-főtitkári poszt esélyesei között

a „női mezőny” elég széles: megtaláljuk itt Zuzana Caputová szlovák államfőt is,

Ingrida Simonyte litván miniszterelnököt, de még Kolinda Grabar-Kitarovic volt horvát államfő is szerepel a korábban esélyesnek nevezettek között.

A „női csapatban” feltűnik Federica Mogherini olasz politikus is, aki 2014 novembere és 2019 novembere között az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, egyben a Juncker-bizottság alelnöke volt.

Honfitársa, Mario Draghi a férficsapat esélyeseinek táborát bővíti; e csoportban a lehetséges jelöltek között szerepel még Mark Rutte holland és Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, valamint  Ben Wallace brit védelmi miniszter. Utóbbi azért lóg ki némileg a jelöltek sorából, mert – bár ez nem írott szabály –

a korábbi NATO-főtitkárok rendre kormány- vagy államfői múlttal rendelkeztek.

Kapcsolódó tartalom

A stróman

A NATO korábbi főtitkárainak listáját áttekintve feltűnik, hogy a posztot betöltő, korábbi politikusok

vagy nem számítottak markáns, meghatározó szereplőknek, vagy pedig pályájuk végén ezen tisztséggel zárták karrierjüket.

Egyes elemzők szerint a valós döntések amúgy sem Brüsszelben, hanem a Pentagonban születnek meg.

Kiemelt kép: Mette Frederiksen dán miniszterelnök. Megfelelő asszony kényes  feladatra (Fotó: Omer Messinger/Getty Images)

Ajánljuk még