Időjárás

Szombaton érdemes kirándulni, mert utána jön a feketeleves

Amszterdamban már tilos az utcán drogozni és inni

| Szerző: hirado.hu
Inkább maradjatok otthon – ezt üzeni Amszterdam azoknak a turistáknak, akik az elmúlt években ellepték a holland nagyváros vörös lámpás negyedét, megkeserítve az ott élők mindennapjait. A polgármester próbálja élhetőbbé tenni a környéket a helyiek számára, ezért betiltotta a köztéri alkohol- és kannabiszfogyasztást Amszterdam belvárosában.

Eljönnél Amszterdamba, hogy eltölts itt egy ferde éjszakát, és csúnyán lerészegedj? Maradj otthon!” – üzentek a holland fővárosba készülő külföldi turistáknak a helyi hatóságok. A két hónapja indított kampányuk célja, hogy távol tartsák a helyiek életét megkeserítő, vállalhatatlanul viselkedő látogatókat.

Amszterdam csatornákkal szabdalt történelmi belvárosában tavaly több mint húszmillió turista fordult meg – huszonötször annyian, mint a holland főváros teljes lakossága. A legtöbb embert a város két hírneve vonzza: az éjszakai mulatók, a több mint 150, kannabiszt engedéllyel árusító kávézó, és persze a vörös lámpás negyed bordélyházai.

Kapcsolódó tartalom

Sokan a végletekig ki is használják, amit Amszterdam naplemente után kínál. Illetve kínált, egészen mostanáig.

Pénteken ugyanis életbe lépett az a korlátozás, amely megtiltja a marihuána és az alkohol fogyasztását Amszterdam belvárosának utcáin és közterein. Az arra járókat táblák is figyelmeztetik: 100 eurós büntetést kockáztatnak, ha megszegik a rendelkezést.

Kapcsolódó tartalom

Nem irigylem azt a rendőrt, akinek az a dolga, hogy betartassa ezt a rendeletet. Nehéz lesz elmagyarázni egy külföldinek, hogy az utcán miért nem szabad azt, amit a coffee shop teraszán igen” – magyarázza a kerület egyik képviselője, aki szerint az új törvény nem megy elég messzire.

Szerinte

Amszterdamban is be kellene vezetni azt a korlátozást, amely Hollandia más városaiban már érvényes: a coffee shopok már csak holland állampolgárokat szolgálhatnak ki, turistákat nem.

A képviselő azt sem tartja elvetendő ötletnek, hogy a vörös lámpás negyedet a belvárosból kiköltöztesse Amszterdam külterületére.

Péntektől egy sor más szabály is életbe lépett Amszterdamban. A turisták hétvégi rohamára készülve a boltok csütörtöktől vasárnapig csak korlátozottan, délután négyig árulhatnak alkoholt. A bordélyházaknak hajnali háromkor, a kocsmáknak pedig hajnali kettőkor le kell húzniuk a rolót.

Kiemelt képünk: Getty Images

Ajánljuk még