Aktuális

Egy autóbusz, egy tartálykocsi és egy motorkerékpár ütközött össze, több mint húszan meghaltak

Amerikai szenátor: Ukrajna támogatásának kudarca jelzés lehet Kína számára, hogy elfoglalhatja Tajvant

Amennyiben az Egyesült Államok kudarcot vallana Ukrajna megfelelő támogatásával az orosz hadművelet során, úgy az jelzés értékű lehet Kína számára, hogy elfoglalhatja Tajvant – jelentette ki pénteken Lindsey Graham amerikai szenátor Kijevben tett látogatása során.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott megbeszélését követően a republikánus párti politikus úgy vélekedett, hogy Joe Biden demokrata párti amerikai elnöknek még több fegyvert kellene küldenie a kijevi vezetésnek az eddig nyújtott több mint 35 milliárd dolláros katonai támogatáson felül.

A Kínával szembeni kemény fellépés kétpárti támogatást élvez az amerikai szövetségi törvényhozásban. Kína ugyanis a saját részének tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező Tajvant, és Peking korábban leszögezte:

ha kell, erővel gondoskodik az újraegyesítésről.

„Nem szabad kihátrálni Ukrajna támogatásából, mert ha itt kudarcot vallunk, Tajvan elveszik” – hangsúlyozta Graham újságíróknak nyilatkozva.

Kapcsolódó tartalom

„Akár a demokraták, akár a republikánusok színeiben indulsz az elnökségért, egyszerűen nem tudom, hogy tudsz amellett érvelni, hogy erősebbek vagyunk Kínával szemben, ha veszni hagyjuk Ukrajnát – ennek egyszerűen semmi értelme. Azt szeretném, hogy Kína lássa, megtámadni egy szomszédot nem olyan egyszerű, mint ahogy az látszik” – mondta az amerikai szenátor.

„A legjobb módja Tajvan és a világrend megvédésének az, ha Vlagyimir Putyin orosz elnök veszít” – hangoztatta.

Az amerikai politikus mindemellett kijelentette: ahhoz, hogy a várt ukrán ellentámadás sikerrel járjon több és jobb fegyverekre van szüksége Ukrajnának, így például amerikai gyártmányú F-16-os harci repülőkre és nagyobb hatótávolságú fegyverekre.

Ajánljuk még