Aktuális

Hollik István: A háborúpártiak megint közelebb tolták Európát a háborúhoz

A mexikói elnök nem kér a kapcsolatokból Peruval, amíg Dina Boluarte az elnök

Mexikó nem kér sem a kereskedelmi, sem a gazdasági kapcsolatokból Peruval, míg Dina Boluarte elnök hatalmon van – jelentette ki pénteken Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök, aki perui hivatali partnerét hatalombitorlónak tartja.

Egyben közölte, hogy nem akarja átadni a Csendes-óceáni Szövetség, a latin-amerikai országok kereskedelmi társulása soros elnökségét Perunak, de hajlandó lenne ezt megtenni Chilének. „Nem adom egy olyan hölgy kezébe, aki bitorolja az elnöki hatalmat” – húzta alá López Obrador Boluartéra utalva.

López Obrador ismételten támogatásáról biztosította a hatalomból eltávolított Pedro Castillo volt perui elnököt, komoly feszültséget okozva Mexikóváros és Lima viszonyában.

A perui parlament csütörtökön nyilvánította López Obradort nemkívánatos személlyé az andoki ország területén.

Mindezt azzal indokolták, hogy a mexikói államfő megpróbált beavatkozni az ország belügyeibe Castillo megbuktatását követően. Peru hasonló döntést hozott februárban Gustavo Petro kolumbiai elnökkel kapcsolatban is, aki szintén hasonló bírálatokat fogalmazott meg Boluarte irányába.

Kapcsolódó tartalom

Dina Boluartét, aki korábban alelnökként szolgált, december elején bízták meg az államfői pozícióval, miután államcsíny gyanúja miatt a perui parlament felmentette hivatalából Castillót.

Később őrizetbe is vették, mivel fel akarta oszlatni a dél-amerikai ország törvényhozását, hogy rendeleti úton kormányozhasson, amit a parlament puccskísérletnek minősített. A történtek nyomán országszerte tiltakozások törtek ki; a biztonsági erők és a Castillo-párti tüntetők közötti összecsapásokban két hónap alatt legalább 67 ember vesztette életét.

Ajánljuk még