Aktuális

Őrizetbe vette a rendőrség a Klauzál téri bántalmazót

Prigozsin beváltotta az ígéretét, a Wagner-csoport megkezdte a kivonulást Bahmutból

| Szerző: hirado.hu
A zsoldoscsoport június 1-ig az összes katonáját kivonja az ostromlott városból.

A Wagner-csoport vezetője csütörtökön Telegram-csatornáján jelentette be, hogy katonái megkezdték a kivonulást Bahmutból. Az ukrán védelmi minisztérium megerősítette a hírt. Jevgenyij Prigozsin az általa közzétett videóban elmondta, a zsoldoscsoport a tervek szerint június 1-ig teljesen elhagyja a várost. Hozzátette, ha a reguláris hadsereg nehézségekbe ütközik, néhány Wagner-harcos maradhat Bahmutban.

Az orosz védelmi minisztérium egyelőre nem kommentálta a nyilatkozatot.

Prigozsin még szombaton jelentette be, hogy Oroszország szombaton átvette a teljes ellenőrzést Bahmut felett a háború leghosszabb és legvéresebb csatája után, melyben mind az orosz, mind az ukrán erők hatalmas veszteségeket szenvedtek. Ezt az állítását az ukránok tagadták.

A Wagner-vezér korábban többször is bírálta az orosz katonai vezetést, amiért véleménye szerint elhanyagolták egységeit, nem kapott megfelelő ellátást és lőszereket. Elmondása szerint az általa vezetett zsoldoscsoport mintegy 20 ezer katonát veszített az ostrom kilenc hónapja alatt.

Nem tudni egyelőre, hogy Prigozsin és a Wagner-csoport kapnak-e további szerepet Ukrajnában. Sajtóhírek szerint a városi harcokban részt vevő katonákat a frontvonal mögött fogják pihentetni, majd többüket Afrikába tervezik küldeni, nem kizárt, hogy a polgárháborús állapotokkal küzdő Szudánba.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép forrása: Twitter/Noelreports

Ajánljuk még