Aktuális

Átszakadt egy gát, folyik a lakosok evakuálása

„Olyan, mint a Twister című filmben egy jelenet" – lecsapott a szupertájfun

Szupertájfun csapott le a csendes-óceáni Guam szigetére. A Mawar névre keresztelt vihar 240 kilométeres óránkénti sebességű széllökésekkel söpört végig az Egyesült Államok külbirtokán. A sziget 52 ezer háztartásából 51 ezerben szünetel az áramellátás.

Több mint 160 kilométeres óránkénti sebességű széllökésekkel csapott le a Mawar tájfun a csendes-óceáni Guam szigetére. A vihar itt azonban tovább erősödött:

240 kilométer per órás széllökésekkel szupertájfunná alakult, ami a négyes erősségű hurrikánnak felel meg.

A rendkívül erős szél megrongálta a villamoshálózatot. Csaknem a teljes sziget sötétbe borult: az 52 ezerből 51 ezer háztartásban megszűnt az áramellátás. Óránként öt centiméter eső zúdult a szigetre, egyes helyeken villámárvizek söpörtek végig.

Kapcsolódó tartalom

A szél háztetőket fújt el, autókat állított a feje tetejére, és fákat csavart ki a földből, a kórházak azonban eddig nem adtak hírt súlyosabb sérültekről. A hatóságok földcsuszamlás veszélyére is figyelmeztetést adtak ki, az anyagi kár, különösen a mezőgazdaságban, jelentős.

„Nagyon aggasztó látvány fogadott minket ma reggel szerte Guamban. Ahol korábban dzsungel volt, ott most csak fogpiszkálóknak látszó fatörzsek meredeznek, olyan mint a Twister című filmből egy jelenet. Szinte minden fa elpusztult, ami nem kókuszpálma. Heteket fog felemészteni a takarítás” – mondta Landon Aydlett meteorológus.

A vihar távoztával Guam kormányzója közölte, továbbra is figyelmeztetés van érvényben az erős szél és az árvízveszély miatt.

Kapcsolódó tartalom

„Úgy örülök, hogy biztonságban vagyunk! A nehezén már túl vagyunk. Folytatódik azonban a viharos idő: 70-80 kilométer per órás szélre számíthatunk. Arra kérek hát mindenkit: maradjanak otthon saját biztonságuk érdekében! Az előzetes felmérések alapján bár az utak járhatók, kérem, még ne használják őket” – figyelmeztetett a sziget kormányzója, Lou Leon Guerrero.

Guam az Egyesült Államok különleges jogállású területe a Csendes-óceánon. A mindössze 500 négyzetkilométeres földnyelvet mintegy 150 ezren lakják. A guamiak rendkívül komolyan veszik a viharjelzéseket, mióta 1962-ben a Karen tájfun gyakorlatilag a földdel tette egyenlővé a szigetet. Több tucatnyian vesztették akkor életüket és több száz millió dolláros volt a kár.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Jármű araszol egy árvízben álló úton Yigóban 2023. május 25-én, miután a Mawar tájfun lecsapott az Egyesült Államokhoz tartozó Guam szigetére. (Fotó: MTI/AP/Chris Leavitt)

Ajánljuk még