Aktuális

Zárlatos töltő okozhatott tüzet az Óbudai Egyetem kollégiumában

Letette hivatali esküjét a görög ideiglenes miniszterelnök

Letette hivatali esküjét csütörtökön az ideiglenes miniszterelnök Görögországban.

A 66 éves Joannisz Szarmasz korábban bíróként és az állami számvevőszék elnökeként dolgozott. Miniszterelnöki kinevezését csütörtökön kapta Katerína Szakellaropulu államfőtől azután, hogy a május 21-i választás óta egyik pártnak sem sikerült kormányt alakítania Görögországban.

A kinevezés értelmében Szarmasznak péntekig kell megalakítania átmeneti kormányát amelynek feladata az lesz, hogy a következő választásig vezesse az országot.

A rövid beiktatási ceremónia közben elmondott beszédében azt mondta, „kormányának az a két feladata lesz, hogy alkalmazza a törvényeket és lebonyolítsa a választásokat”.

A május 21-én megválasztott görög parlament tagjai vasárnap ülnek össze először; majd hétfőn, a következő választás időpontjának bejelentése után már fel is oszlatják a testületet, hogy utat nyissanak a következő választás megtartása előtt.

A választás várható időpontja június 25.

Noha a májusi választást az eddig kormányzó, konzervatív Új Demokrácia jelentős fölénnyel, 40 százalékos eredménnyel nyerte meg, az abszolút többség híján Kiriákosz Micotákisz eddigi kormányfő mégsem tudott egyedül kormányt alakítani.

Kapcsolódó tartalom

A júniusi voksolást viszont már új választási rendszer alapján tartják, amely a legtöbb szavazatot szerző pártnak kedvez, és a szabály szerint akár további 50 parlamenti mandátum megszerzését is lehetővé teszi a győztes számára a szavazáson elért eredményhez képest. Micotákisz arra számít, hogy az új rendszer elősegítheti az abszolút többség elérését és új kormánya zökkenőmentes megalakítását.

Ajánljuk még