Aktuális

Autó ütközött a Downing Streetet elzáró kerítésnek

Ciprus az EU segítségét kéri a sziget újraegyesítéséhez

Ciprus ez Európai Unió nagyobb fokú, közvetlen részvételét kéri a két részre szakadt sziget újraegyesítéséhez – jelentette ki Nikosz Hrisztodulidisz csütörtöki berlini sajtótájékoztatóján.

„A jelenlegi geopolitikai környezetben – különösen az ukrajnai orosz inváziót követően – az ENSZ keretprogramjaim belül az EU-nak határozottan hozzá kell járulnia az újraegyesítésről szóló tárgyalásokhoz” – jelentette ki a ciprusi elnök a német kancellárnál, Olaf Scholznál tett bemutatkozó látogatásán, a megbeszélésük után tartott közös tájékoztatón.

Ciprus északi részére 1974-ben bevonult a török hadsereg, miután ciprusi görög puccsisták athéni támogatással átvették a hatalmat Nicosiában, és egyesíteni akarták a szigetet Görögországgal.

A sziget északi részén 1983-ban létrejött a csak Ankara által elismert „Észak-ciprusi Török Köztársaság”.

1981-es csatlakozása óta Ciprus egészét a ciprusi görög kormány képviseli ez EU-ban. Az ENSZ égisze alatt az újraegyesítésről szóló béketárgyalások legutóbbi fordulója 2017-ben kudarcba fulladt.

Kapcsolódó tartalom

Hrisztodulidisz szerint „az EU-nak rendelkezésére állnak azok az ösztönző erők és eszközök, amelyek a ciprusi nép, a görög és török ciprusiak, Törökország és az Európai Unió közös megegyezésén alapuló megoldáshoz vezethetnek”. „A Ciprusi Köztársaság európai uniós tagállam, a ciprusi kérdés uniós kérdés is, annak rendezése pedig közvetlenül érinti az Európai Uniót” – szögezte le az elnök.

Ajánljuk még