Aktuális

Autó ütközött a Downing Streetet elzáró kerítésnek

Az unió szolidaritásáról biztosította az áradások sújtotta Olaszországot az Európai Bizottság elnöke

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Unió szolidaritásáról és támogatásáról biztosította Olaszországot csütörtökön az áradások sújtotta régiókban tett látogatása alkalmával.

„Világos jelzést küldéséért érkeztem ide: Európa veletek van” – hangoztatta von der Leyen a bolognai repülőtéren. Mint mondta, a heves viharok nyomán most az a feladat, hogy segítsenek az Emilia-Romagna régió helyreállításában.

A súlyos károkat szenvedett adriai térség tekintetében pénzügyi támogatásról is szó esett. Ebben az összefüggésben a bizottsági elnök az EU Szolidaritási Alapját és Kohéziós Alapját is említette.

Hangsúlyozta, hogy az egyes tagállamok által szivattyúállomások formájában biztosított támogatás jó példája az európai szolidaritásnak.

Giorgia Meloni olasz kormányfő szerint fontos volt, hogy von der Leyen saját szemével lássa az áradások okozta károkat. „Európai támogatásra van szükségünk Emilia-Romagnában” – húzta alá.

Kapcsolódó tartalom

Von der Leyen Meloni és a tartományi elnök, Stefano Bonaccini társaságában az olasz hadsereg egyik helikopteréről vette szemügyre madártávlatból a kiterjedt pusztítást. „Szívszorító látni az elárasztott térséget és a katasztrófa méreteit” – mondta az Európai Bizottság elnöke. Egyben köszönetet mondott a számtalan önkéntesnek – „a sárangyaloknak” – , akik részt vesznek a rendrakásban.

Az áradásokban legutóbbi adatok szerint tizenöten vesztették életüket.

Ajánljuk még