Időjárás

Jó hírek érkeztek a hosszú hétvége időjárásával kapcsolatban, akár 30 fok is lehet?

Az orosz és az ukrán hadsereg is indított támadásokat az elmúlt 24 órában

Hat katonai drónt lőttek ki az ukránok a Krím félszigetre az elmúlt 24 órában – erről a térség orosz vezetése számolt be. De újabb légitámadást jelentettek Kijevből is, a helyi katonai vezetés szerint több tucat orosz lövedéket semmisítettek meg az ukrán főváros felett. Közben újabb nyugati országok ígértek kiképzést ukrán pilótáknak modern vadászgépekhez. A betanításuk azonban akár hónapokig is eltarthat.

Eldeformálódott fémdarabokat és egy krátert hagyott maga után a szerdai becsapódás egy ház udvarán a herszoni régióban. Az ukránok irányítása alatt álló területen egy nap alatt több mint 270 orosz lövedéket jelentettek.

Kapcsolódó tartalom

A hivatalos jelentések szerint egy ember meghalt, többen megsérültek a támadásokban. Emellett számos épület kigyulladt, egy gázvezeték pedig megrongálódott.

Az ehhez hasonló támadásokkal indokolja a kijevi vezetés, hogy vadászgépeket kér nyugati partnereitől az ukrán légvédelemhez. Harci repülőket eddig konkrétan ugyan senki nem ígért, kiképzést azonban igen. Szerdán már a hollandok is jelezték, hogy csatlakoznának a belgák, dánok és britek által szervezett programhoz, amellyel ukrán pilótákat tanítanának be a legmodernebb vadászgépek használatára. Emellett Norvégia, Franciaország, Lengyelország és az Egyesült Államok is ajánlott kiképzést, ezek azonban hónapokig tartanak.

Kapcsolódó tartalom

„Mindent megteszünk annak érdekében, hogy minél hamarabb új és erős repülőgépek jelenjenek meg ukrán pilótákkal az ukrán égbolton. Egyértelmű, hogy ez a globális lépés lehetővé teszi számunkra védelmi képességeink bővítését. Csak erős repülőgépekkel válik teljessé egy légvédelmi rendszer.  Másrészt az első ukrán F–16-os az egyik legerősebb jelzés lesz a világ részéről, hogy Oroszország csak a saját agressziója miatt veszít, gyengül és elszigetelődik” – magyarázta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Közben Kelet-Ukrajnában sajtótájékoztatót tartottak orosz félkatonai szervezetek tagjai, akik a hét elején betörtek az oroszországi Belgorod régióba és elfoglaltak néhány falut.

Kapcsolódó tartalom

„Amikor az ukrán katonai vezetés megtudta, hogy orosz önkéntesek harcolnak ebben a háborúban, természetesen támogattak minket. Mi pedig támogatjuk ezt a szabadságharcot. Nyilván összehangoljuk velük akcióinkat a határ előtt, az ukrán oldalon. De minden, amit az államhatár túlsó, orosz teszünk, az a mi döntésünk” – nyilatkozta az Orosz Önkéntes Hadtest nevű szervezet vezetője, megerősítve Kijev állításait arról, hogy nem az ukrán erők felelősek a támadásért.

Az orosz félkatonai szervezet vezetője kiemelte, hogy több mint 40 négyzetkilométernyi területet vettek irányításuk alá Belgorod régióban, mielőtt az orosz csapatok visszaverték volna a támadást. Hozzátette, hogy a moszkvai vezetés további hasonló akciókra is számíthat.

Az orosz védelmi miniszter ukrán fegyvereseknek és terroristáknak nevezte a támadókat és az újabb hasonló akciókra komoly válaszlépéseket ígért.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/AP/Libkos)

Ajánljuk még