Aktuális

Szijjártó Péter: Magyarországot egyre súlyosbodó aggodalommal tölti el a közel-keleti helyzet

Autó ütközött a Downing Streetet elzáró kerítésnek

Autó ütközött csütörtökön a londoni miniszterelnöki hivatalnak otthont nyújtó Downing Street kerítésének.

A Scotland Yard tájékoztatása szerint egy embert szándékos károkozás és közúti veszélyeztetés gyanújával a helyszínen őrizetbe vettek.
Sérülés nem történt. A rendőrségi közleményben nem szerepel, hogy az incidens összefüggne a terrorizmussal.

A Scotland Yard a kormányzati negyed főutcáját, a Whitehallt – amelyről a Downing Street is nyílik – teljes hosszában, a Trafalgar tértől a Westminster hídig lezárta. A kora este nyilvánosságra került első felvételeken az látszik, hogy a rendőrök egy középkorú, fehér pólót viselő férfit vezetnek el megbilincselve a helyszínről.

A BBC brit közszolgálati médiatársaság nem sokkal az incidens után közzétette az egyik térfigyelő kamera felvételét az esetről.

A filmen látható, amint egy ezüstszínű ötajtós személyautó a Downing Streettel szemközti utca, a Richmond Terrace felől keresztben átszeli a négysávos Whitehallt, a Downing Streetet elzáró vaskerítés előtt lelassít, majd megáll.

A rendőrség által kezdett biztonsági művelet hozzávetőleg fél órával az incidens után gyakorlatilag befejeződött. A Whitehall a járműforgalom elől egyelőre zárva maradt, de a gyalogosok már közlekedhetnek az utcában.

Kapcsolódó tartalom

A BBC értesülése szerint Rishi Sunak miniszterelnök az incidens idején a Downing Street 10. alatt lévő hivatalában tartózkodott, de nem sokkal később távozott.

A Downing Street 1732 óta a kormányfői hivatal utcája, emellett a mindenkori pénzügyminiszter hivatalos rezidenciájának is otthont nyújt, a két rezidenciával szemben – a Whitehall felől tekintve az utca baloldalán – a brit külügyminisztérium hatalmas épületének hátsó frontja emelkedik.

A Downing Street bejáratát három méter magas, robbanásoknak is ellenálló öntöttvas biztonsági kerítés zárja el,

emellett a kerítés és a kormányfői rezidencia közötti százméteres útszakaszon folyamatosan járőröznek a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának fegyveres osztagai.

A kaput belülről külön fegyveres egység is őrzi. A Downing Streeten évtizedekkel ezelőtt még szabadon lehetett sétálni, de 1988-ban, az észak-írországi brit fennhatóság ellen küzdő egykori legnagyobb katolikus milícia, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) egyre sűrűbb merényletei miatt az utcát vaskerítéssel zárták el.

A miniszterelnöki hivatal elleni legsúlyosabb merényletet is az IRA követte el 1991. február 7-én: a szervezet aknavetőből három töltetet lőtt ki a Downing Street felé, és az egyik fel is robbant a kormányfői rezidencia kertjében, miközben John Major akkori konzervatív párti miniszterelnök éppen kabinetülést tartott. A merényletben senki nem sérült meg.

Ajánljuk még