Aktuális

Autó ütközött a Downing Streetet elzáró kerítésnek

A jövőben a hollandiai települések nem válogathatnak a menedékkérők között

A holland kormány a továbbiakban megtiltja az önkormányzatoknak, hogy megválogassák, milyen menedékkérőket fogadnak be – közölte Eric van der Burg holland menekültügyi államtitkár csütörtökön a parlamentnek írt levelében.

Az államtitkár felhívta az önkormányzatok figyelmét, hogy amennyiben bizonyos menedékkérők – például egyedülálló férfiak – elhelyezési kérelmét elutasítják, akkor őket automatikusan, kérvény nélkül fogják elhelyezni a települések menekültszállásain.

„Minden férőhelyre szükség van, és Hollandia nem engedhet meg magának ilyen korlátozásokat a menekültügyi válság idején” – hangsúlyozta.

Hozzátette, hogy Hollandia legnagyobb befogadóhelye, a regisztrációs központként működő Ter Apel-i menekültszállás már majdnem telítve van,

és a kormány szeretné elkerülni a tavalyi helyzetet, amikor több száz menedékkérőnek kellett a szabad ég alatt éjszakáznia, ezért szigorúbb intézkedésekre van szükség.

Azoknak, akik már menekültstátusszal rendelkeznek, joguk van arra, hogy az állam által fenntartott lakásokba költözzenek, de a jelenlegi helyzetet az egyre szűkülő hollandiai ingatlanpiac is súlyosbítja.

Kapcsolódó tartalom

Van der Burg tájékoztatása szerint, a kormány vészhelyzet esetén szállodákban fogja elhelyezni a menedékkérőket, a regisztrációs folyamat felgyorsítására és az úti okmányok ellenőrzésére pedig további munkaerőt mozgósítanak.

Közölte azt is, hogy keményebb fellépést tervez a problémákat okozó menedékkérők kisebbségével szemben, több speciális egység létrehozása által.

A kormány arra számít, hogy idén mintegy 70 ezer menedékkérő érkezik Hollandiába. A holland kabinet nemrégiben kidolgozott egy törvénytervezetet, amely garantálná a menedékkérők Hollandia különböző régiói közötti igazságos elosztását.

Kiemelt képen Eric van der Burg holland menekültügyi államtitkár (Fotó: EPA/Olivier Hoslet)

Ajánljuk még