Aktuális

Itt nézheti vissza Orbán Viktor ünnepi beszédét

Venezuela és Kuba is visszautasítja azt az amerikai vádat, hogy nem működik együtt a terrorizmus elleni harcban

Venezuela és Kuba helyi idő szerint kedden alaptalannak nevezte azokat a vádakat, amelyekre hivatkozva az Egyesült Államok feltette őket a terrorizmus elleni harcban nem kellő együttműködést mutató országok listájára.

Az amerikai közlönyben a hét elején közzétett, frissített feketelistára Venezuela most került fel. Kubát néhány évvel ezelőtt tették fel rá, de a frissített változaton is szerepel, akárcsak Szíria, Irán és Észak-Korea. Az amerikai törvények egyebek között megtiltják védelmi eszközök és szolgáltatások exportálását a listán szereplő országokba.

Kapcsolódó tartalom

A caracasi kormány évről évre bizonyította a terrorizmus elleni hazai és nemzetközi elköteleződését – áll Nicolás Maduro venezuelai elnök hivatalának közleményében. Egyben „cinikusnak” nevezték a Fehér Ház magatartását, mert épp Washington adott menedéket terroristáknak – írták, két kubai menekült ügyét nevezve meg, akik havannai vádak szerint 1976-ban felrobbantottak egy utasszállító repülőgépet, majd háborítatlanul éltek az Egyesült Államokban.

Maduro hivatala a közleményben arra szólította fel Washingtont, hogy a terrorizmus érzékeny témáját eszközként használó, politikai célzatú alaptalan vádaskodások helyett térjen vissza a nemzetközi jog tiszteletben tartásához és a diplomácia bevett gyakorlatához.

Ma a világ lakosságának egyharmada az Egyesült Államok gazdasági, pénzügyi és politikai terrorizmusától szenved – jelentette ki a közlemény szerint Maduro, hozzátéve, hogy a washingtoni vezetést felelősség terheli a „világ stabilitásának és fejlődésének megtorpanásáért”.

Kapcsolódó tartalom

A venezuelai elnök szerint az Egyesült Államok terrorizmus elleni harca csalárdnak bizonyult, miközben már 4,5 millió halálos áldozata van, és valójában a globális biztonsági helyzet elmérgesedését okozta, továbbá olyan szélsőséges csoportok megerősödését, amelyek a gyűlöletet tűzték zászlajukra.

A kubai külügyminiszter is elítélte, hogy országa a frissített listán is szerepel. Washington hazug vádakkal illeti Kubát a terrorizmussal kapcsolatban, és utálatos bűncselekményt követ el azzal, hogy lelkiismeret-furdalás nélkül, politikai kényszerítőeszközként használja fel a terrorizmus ügyét Kubával szemben – írta Twitter-bejegyzésében Bruno Rodríguez.

Ajánljuk még