Rendkívüli

Negyven halálos áldozata és több mint száz sebesültje van egy koncertterem elleni támadásnak Moszkva mellett

Kikötött Oslóban a világ legnagyobb, amerikai repülőgép-hordozója

A NATO-tag Norvégia partjainál kötött ki szerdán a világ legnagyobb hadihajója, a USS Gerald R. Ford repülőgép-hordozó, amely egy hét múlva a norvég hadsereggel közös hadgyakorlaton vesz részt.

A hajó befutását a főváros melletti kis tengeröbölbe élőben közvetítette a norvég köztévé.

Kapcsolódó tartalom

Oroszország oslói nagykövetsége az eseményre reagálva közölte, szerinte az „ekkora mértékű erődemonstráció indokolatlan és káros”. Norvégia és Oroszország 198 kilométer hosszú határon osztozik az Északi-sarkvidéken.

Az atommeghajtású monstrumot a norvég fegyveres erők egy hajója kísérte az Oslo-fjord vizeire fegyveresekkel a fedélzetén. A hadsereg közleményben hívott fel arra, hogy minden vízi járműnek legalább fél kilométeres távolságot kell tartania a repülőgép-hordozótól, és a térségben repüléstilalmi övezetet hoztak létre.

A hivatalos norvég katonai megnyilatkozások szerint az amerikai hadihajó küldetését különleges lehetőségnek tekintik a kapcsolatok szorosabbra fűzésére „legfontosabb szövetségesükkel, az Egyesült Államokkal”.

Kapcsolódó tartalom

A USS Gerald R. Ford ez az első külföldi kikötése, a norvég főváros megközelítését sokan nézték végig a partról. A legkorszerűbb repülőgép-hordozón mintegy 2600 matróz szolgál, 600-zal kevesebb, mint a korábbi generációk hasonló hajóin.

Ajánljuk még