Baleset

Lezuhant egy hídról az autóbusz, negyvenöten meghaltak

Hivatalos: Ron DeSantis indul a Republikánus Párt elnöki posztjáért, Trump kihívójaként

| Szerző: hirado.hu, MTI
Az amerikai Szövetségi Választási Bizottság szerdán hivatalosan is nyilvántartásba vette Ron DeSantist, Florida kormányzóját, aki elindul a republikánus elnökjelöltségért, és akit Donald Trump legesélyesebb vetélytársának tartanak a versenyben.

A 44 éves politikus a nyilvánosság előtt washingtoni idő szerint szerdán este a közösségi médiában jelentette be indulását a republikánus elnökjelöltségért.

Twitter-platformján sugárzott beszéd ugyanakkor technikai hiba miatt hosszabb ideig elérhetetlen volt a széles közönség számára. Ezzel egy időben megjelent Ron DeSantis első kampányvideója, amelyben először fogalmazott úgy, hogy elindul az elnöki pozícióért.

A kormányzói posztra tavaly novemberben újraválasztott Ron DeSantis a közösségi médiában közvetített beszélgetésben a józan ész visszatérését, és az amerikai középosztály életmódjának fenntartását nevezte céljának, valamint Florida példáját ajánlotta a választók figyelmébe.

Florida kormányzója az elmúlt hetekben több, a republikánus előválasztás szempontjából fontos államban tartott beszédet, legutóbb New Hampshire-ben, ahol a floridai politika irányairól beszélt.

Ron DeSantis másfél hete Iowa államban tartott beszédében úgy fogalmazott, hogy

a kormányzás nem szórakoztatásról és saját márkaépítésről, illetve a közösségi médiában való kommunikálásról szól, hanem az eredmények felmutatásáról.

Az elmúlt négy hétben készült közvélemény-kutatások – RealClearPolitics által közölt – összegzése szerint a Republikánus Párton belül Donald Trump messze a legnépszerűbb politikus. A volt elnököt a republikánus választók 56 százaléka támogatja, míg a floridai kormányzót 19 százalék.

Kapcsolódó tartalom

A harmadik legnépszerűbb republikánus politikus Mike Pence volt alelnök 5,6 százalékkal, de ő nem jelezte indulását és az utóbbi időszakban utalást sem tett erre.

A már hivatalosan is elnökjelöltségre pályázó republikánusok közül Nikki Haley volt ENSZ-nagykövet népszerűsége 4,3 százalék, Vivek Ramaswamy vállalkozóé 3,6 százalék, míg Tim Scott szenátoré, aki hivatalosan hétfőn tett bejelentést indulásáról, egyelőre 1,8 százalék.

Kiemelt képen: Ron DeSantis floridai kormányzó a tanárok fizetésemeléséről szóló törvények aláírása után beszél Miamiban, 2023. május 9-én. (Fotó: MTI/EPA/Cristobal Herrera Ulashkevich)

Ajánljuk még