Aktuális

Többen életüket vesztették a svájci Alpokban egy lavinában

Elemző: Katar nélkül nem lehet függetlenedni az orosz gáztól

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn kötött energetikai együttműködést Tamím bin Hamad ál-Szánival, Katar emírjével. Megállapodtak abban, hogy a jövőben Magyarország is vásárol cseppfolyósított gázt az arab országtól. A Klímapolitikai Intézet igazgatója, Litkei Máté szerint Katar nélkül nem lehetséges függetlenedni az orosz gáztól.

Katar megkerülhetetlenné vált, az emírség nélkül nem lehetséges függetlenedni az orosz gáztól – erről beszélt a Klímapolitikai Intézet igazgatója az M1-en. Litkei Máté rámutatott, hogy a magyar iparnak és a magyar háztartásoknak kiszámítható ellátásra, és kiszámítható árakra van szüksége. Ezt pedig úgy lehet biztosítani, hogy függetleníti magát Magyarország a piaci ingadozásoktól.

Kapcsolódó tartalom

Az ukrajnai háború teljesen felforgatta az addig az olcsó orosz gázra épülő európai energiapiacot. Az EU az ukrajnai katonai agresszióra adott válaszul jelentősen csökkentette az Oroszországból importált gáz mennyiségét.

Kapcsolódó tartalom

Tavaly még 60 milliárd köbméter földgáz érkezett Oroszországból Európába. Ez a mennyiség idén 8–10 milliárd köbméterre csökken. A gázhiány az egekbe röpítette az árakat.

Több lábon állni

Mivel az uniónak továbbra is szükség van a gázra, ezért bővíteni kezdte a beszállítói körét. A piacon ekkor nyertek teret Oroszországgal szemben a cseppfolyósított gázt kitermelő országok, mint például Katar.

„Több lábon állni mindig jobb, mint egyetlen lábon”

– hangsúlyozta Orbán Viktor.

Magyarország is vásárol majd gázt Katartól – erről számolt be Orbán Viktor a katari hivatalos látogatásának eredményeit összefoglaló videójában.

A miniszterelnök a közösségi oldalára feltöltött felvételen kiemelte: az elmúlt évben megtanultuk, hogy Katar kulcsfontosságú ország Európa számára. A hiányzó orosz gáz tekintélyes részét az innen érkező LNG-gázzal pótolta az európai gazdaság – mutatott rá a kormányfő.

„Kiemelkedő gazdasági teljesítményt nyújtó ország, amely jelen van a világ minden részén. A béketáborhoz tartozik, abban érdekelt, hogy az orosz–ukrán háború minél hamarabb lezáruljon, és hajlandó is ebben, mármint a béketárgyalások közvetítésében szerepet vállalni. Megállapodtunk energetikai együttműködésben. Mi is vásárolunk majd gázt innen”

– mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

Kapcsolódó tartalom

Katar megkerülhetetlenné vált

Katar nélkül nem lehetséges függetlenedni az orosz gáztól – mondta a Klímapolitikai Intézet igazgatója az M1-en. Litkei Máté rámutatott: az arab emírség az Amerikai Egyesült Államok után a második helyen osztozik Oroszországgal az Európába cseppfolyósított gázt exportáló országok rangsorában. Litkei Máté arról is beszélt, hogy a katari gázzal – a jelenlegi bizonytalan piaci helyzetet figyelembe véve – erősíteni lehet Magyarország energiabiztonságát.

Kapcsolódó tartalom

„Mind a magyar iparnak, mind pedig a magyar háztartásoknak kiszámítható ellátásra, tehát kiszámítható gázmennyiségekre és kiszámítható árakra van szüksége, és mindegyiket úgy lehet garantálni, hogy a piaci ingadozásoktól minél inkább függetlenítjük magunkat, illetve az ipart” – magyarázta Litkei Máté.

A szakértő arra számít, hogy hosszú távú szerződések születnek majd Katar és Magyarország között az LNG-szállításokról.

Kiemelt kép forrása: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ajánljuk még