Aktuális

Őrizetbe vette a rendőrség a Klauzál téri bántalmazót

Amerikai fegyvereket használhattak az Oroszországba betörő fegyveres felkelők

Amerikai harci járműveket és fegyvereket használhattak azok a fegyveres felkelők, akik hétfőn behatoltak Oroszország területére. Washington azonban kétségeit fejezte ki ezzel kapcsolatban. Az összecsapásokban egy civil meghalt és 13 megsebesült. Moszkvai közlések szerint a támadást teljesen visszaverték. Az amerikai külügy közben elhatárolta magát az Oroszország területe elleni támadásoktól.

Megszólaltak a légvédelmi szirénák, amikor a felkelők harckocsikon járták a belgorodi Kozinka útjait. Az ukrán határ közvetlen közelében fekvő falu mintegy ezer lakosát evakuálták. A felvételeket az úgynevezett Orosz Önkéntes Hadtest fegyveresei tették közzé. Állítólag ők azok, akik hétfőn behatoltak az oroszországi Belgorod megyébe és meglepetésszerűen rajtaütöttek az orosz kormányerőkön.

Kapcsolódó tartalom

Fényképeket is közzétettek arról, ahogy a harckocsin szelfiznek, a felkelőcsoport zászlaja előtt állnak, valamint arról, ahogy az egykori határátkelőhelyet bejárták.

Az orosz állampolgárokból verbuválódott paramilitáris csoport egyesek szerint egy neonáci formáció. Telegram csatornájukon azt írták: a csecsenekkel lepaktáló, oligarchákat pénzelő, korrupt orosz vezetés ellen küzdenek. A harcot, mint írták, először a megszállt ukrán területeken kell megvívni a putyini sereg ellen.

A felkelőcsoport székhelye bevallottan Ukrajnában van, és Moszkva szerint szoros szálakkal kötődnek az ukrán fegyveres erőkhöz. Kijev állítja: a kormányzattól teljesen független szervezetről van szó.

A belgorodi kormányzó kedden kijelentette: a harcokban egy civil életét vesztette és 13-an megsebesültek.

„Hogyan történhetett ez? A nyomozati hatóságok feladata lesz erre válaszolni. Rengeteg kérdésem van a védelmi minisztérium felé, de nem fogom kommentálni a történteket. Természetesen le kell vonnunk a tapasztalatokat az elkövetett hibákból” – mondta a Vjacseszlav Gladkov, a belgorodi terület kormányzója.

Kapcsolódó tartalom

Az orosz védelmi minisztérium közleménye azonban már ukrán fegyveresekről szól. A tárca szóvivője kijelentette:

az orosz haderő maradéktalanul visszaverte a támadást. Hetven, általuk ukrán terroristának nevezett fegyverest megöltek, a többit visszaverték Ukrajna területére, majd harcállásaikat addig bombázták, amíg mindegyiküket, mint írták, likvidálták.

A minisztérium képeket is közzétett a felkelők által hátrahagyott harci járművekről, melyek között

amerikai gyártmányú, páncélozott Humvee járművek is voltak. Egyiknek az ajtajára fehér festékszóróval azt írták: za Bahmut, vagyis Bahmutért.

„Először puskákat, majd tarackokat és géppuskákat is hallottam. Igazi csata dúlt itt. Nem történt még ilyen ezen a vidéken azóta, hogy itt élek”  – mondta egy civil szemtanú.

Kétséges, hogy a felkelőcsoportok amerikai fegyvereket használtak

– jelentette ki az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

„Láthattuk a közösségi médiában terjedő jelentéseket arról, hogy az Egyesült Államok szolgáltatta a fegyvereket, amiket ebben a támadásban használtak. Kétségeink vannak e jelentések valóságtartalmát illetően. Általánosságban kijelenthető, hogy nem támogatjuk vagy ösztönözzük az Oroszország területe elleni támadásokat, mindazonáltal Ukrajna feladata eldönteni, hogy milyen módszerekkel vívja ezt a háborút” – mondta Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

Kapcsolódó tartalom

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi főképviselője kedden arról beszélt, hogy a háború kitörése óta az EU-tagállamok 220 ezer tüzérségi lövedéket és 1300 rakétát biztosítottak Ukrajna rendelkezésére. A múlt héten az ENSZ figyelmeztette a harcoló feleket és fegyverszállítóikat:

ellenőrizhetetlen, hogy ezek a lőszerek végül kinek a kezébe kerülnek.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Egy amerikai gyártmányú, megsemmisült Humvee katonai terepjáró Bahmutban (Fotó: Viktor Fridshon/Global Images Ukraine via Getty Images) 

Ajánljuk még