Aktuális

Lesodródott az útról egy autó Veszprém vármegyében: többen megsérültek, egyiküket mentőhelikopterrel szállították kórházba

A német rendőrség szerint erős a gyanú, hogy Ukrajna robbanthatta fel az Északi Áramlatot

Egyre több jel utal arra, hogy Ukrajna áll az Északi Áramlat szeptemberi felrobbantása mögött. A német rendőrség szerint a nyomok egy ukrán alapítású utazási irodához vezetnek, amelyet fedőcégként használtak az akcióhoz. A nyomozók azt is állítják: olyan bizonyítékaik vannak, amelyek Ukrajna szerepére utalnak az ügyben. Kijev azonban továbbra is tagadja, hogy köze lenne a robbantáshoz.

A német rendőrség szerint Ukrajna robbanthatta fel az Északi Áramlatot – írta a Daily Mail brit lap német forrásokra hivatkozva. A lap szerint a nyomok egy ukrán alapítású utazási irodához vezetnek, amit fedőcégként használhattak az akcióhoz. A német nyomozók azt állítják: olyan bizonyítékaik vannak, amelyek Ukrajna szerepére utalnak az ügyben. A portál azt is írta, hogy a német nyomozók az Andromeda nevű jachtot vizsgálják, mert a fedélzetén katonai minőségű, víz alatt is bevethető robbanóanyag nyomait fedezték fel, illetve a terrorcselekmény időpontjában a hajó nagyon közel horgonyzott a robbanásokhoz.

Kapcsolódó tartalom

Több lap is arról írt:

akciófilmre hasonlíthatott a terrortámadás, ugyanis a gyanúba keveredett öt ukrán férfi és egy nő hamis útlevelekkel érkezett Németországba, majd az Andromedát bázisként használva búvárokkal telepítettek bombákat a vezetékhez.

Az Index pedig arról ír, hogy a német hatóságok látókörébe került még két másik ukrán állampolgár is, akik a hajó személyzetéhez hasonlóan Odessza és Kijev közelében élnek. Egyikük állítólag az ukrán hadseregben is szolgált.

Az Északi Áramlat tavaly szeptemberi felrobbantásának ügyében Németország, Dánia és Svédország is nyomozást indított. A vizsgálatok kezdete óta már Oroszország, az Egyesült Államok és Ukrajna érintettségét is felvetették, a felelősséget viszont még senki sem vállalta.

Bizonyos elemzők szerint akár Moszkva is állhat a terrorcselekmény hátterében, viszont szerintük kicsi az esélye, hogy az oroszok a saját gázvezetéküket felrobbantásával vágnák el magukat a bevételektől és csökkentenék a befolyásukat Európa energetikai helyzetére.

Az Egyesült Államok feltételezett szerepe a robbantásban azért is érdekes, mert Joe Biden amerikai elnök még a háború kitörése előtt a vezeték megszüntetésével fenyegetőzött, így nem meglepő, hogy a gyanú először az amerikaiakra terelődött.

A fordulat idén márciusban következett, amikor a The New York Times amerikai hírszerzői források alapján már arról írt, egy ukránbarát csoport a felelős az Északi Áramlat felrobbantásáért. Ezt a kijevi kormány azonnal cáfolta.

Kapcsolódó tartalom

„Számomra ez egy elég furcsa történet, semmi közünk hozzá” – szögezte le Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter. Azonban a nyomozások szálai továbbra is Ukrajna irányába mutatnak, és szakértők azt is megjegyzik: az ukránok amerikai támogatás nélkül nem tudták volna véghez vinni a robbantást.

Az Északi Áramlat gázvezeték felrobbantása azért is érdekes, mert nemrég derült ki, hogy szűk körben az ukrán elnök egy másik fontos vezeték – a Magyarországra is olajat szállító – Barátság kőolajvezeték felrobbantásával fenyegetőzött.

Hírszerzési szivárogtatásokra hivatkozva a The Washington Post nemrég arról írt, hogy Volodmir Zelenszkij az egyik közvetlen munkatársával indulatosan arról beszélt: egyszerűen fel kellene robbantani a Barátság kőolajvezetéket, hogy tönkretegyék a magyar gazdaságot, és nehéz helyzetbe hozzák az Orbán Viktor vezette kormányt.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: A felrobbantott Északi Áramlat térsége (Fotó: MTI/AP/Dán fegyveres erők)

Ajánljuk még