Rendkívüli

Fegyveresek támadták meg a Mol pakisztáni üzemét

Transznemű dán festőnőről neveztek el egy utcát Drezdában

| Szerző: hirado.hu
Lili Elbe, dán transznemű festőnőről neveztek el egy utcát Drezdában. Az utcanévtábla felavatásának időpontját a városvezetés a homofóbia, transzfóbia és bifóbia elleni világnapra időzítette.

Nem ez az első eset, hogy Németországban a városvezetés utcák átnevezésével tiszteleg a sokszínűség előtt. Mint ahogy arról korábban már beszámoltunk, márciusban Düsseldorfban helyeztek el arab nyelvű utcatáblát, melyhez a Zöldek pártjának helyi szervezete is támogatását adta, szerintük ugyanis az intézkedés a társadalmi befogadást szimbolizálja.

Drezdában a város vezetői a Lili Elbe dán transznemű festőnőről elnevezett utcával a biszexuálisok, interszexuálisok és transzneműek iránt érzett szimpátiát szerették volna kifejezni, mellyel kapcsolatban a szabaddemokrata (FDP) polgármester, Dirk Hilbert a következőképp fogalmazott:

„Örülök annak, hogy a világ első transznemű nője előtt – aki egyben utat mutatott az egyenlőség és a szexuális megkülönböztetés elleni harcban – ezzel az utcatáblával is tiszteleghetünk”.

A városi tanács továbbá kiemelte, az új utcanév a város megbecsülését hivatott kifejezni az interszexualitás úttörője, Lili Elbe felé, aki kilencven évvel ezelőtt egy drezdai nőgyógyászati klinikán alávetette magát a világ első nemváltó műtétjének.

Kapcsolódó tartalom

Az utcatábla felavatásának időpontját a homofóbia, transzfóbia és bifóbia elleni világnapra időzítette a városvezetés. Az eseményem a polgármester mellett Leo Lentz városi tanácsos, Alexandra-Kathrin Stanislaw-Kemenah, esélyegyenlőségi megbízott, valamint Andrea Blumtritt, a Transzneműek Szövetségi Szervezetének (LMBTTIQ*) kormánymegbízottja is részt vett.

Az utcatábla csupán néhány óráig volt a helyén

A Lili Elbe utca tervezése és felújítása összesen 2,4 millió euróba került, ebből 1,1 millió euró a szövetségi kormány „szociális összetartozás” programjából származott.

A felújítás feltételezhetően azonban nem nyerte el minden lakos tetszését, mivel az utcatáblát néhány órával leleplezése után ellopták

– mutatott rá a Junge Freiheit. A korábban Düsseldorfban elhelyezett arab nyelvű utcanévtábla is hasonló sorsa jutott, melyet aktivisták takartak le egy olyan matricával, amelyen egy lovag lóháton arabokat vesz üldözőbe.

A dán lány

Lili Elbe 1882-ben Einar Wegener néven férfiként látta meg a napvilágot Dániában. Életéről 2015-ben film is készült, „A dán lány” című alkotás Oscar-díjat is kapott. Lili Elbe nemváltó műtét következtében hunyt el 1931-ben Drezdában.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Ajánljuk még