Fontos

Olaf Scholz: Új koalíciót hoznak létre Ukrajna szövetségesei, hogy fegyverekkel tudják ellátni Kijevet

Orbán Viktor sikereiről és titkos terveiről ír az amerikai konzervatív sajtó

| Szerző: hirado.hu
Egekbe emelkedett Orbán Viktor népszerűsége az amerikai konzervatívok között, mert négyszer egymás után választást nyert antiwoke, bevándorlásellenes, családpárti, antiliberális és a keresztény értékeket védelmező politikájával.

Az amerikai külpolitikai magazinnak a Mandiner által szemlézett riportja rávilágít, hogy a konzervatív amerikaiak Magyarországra zarándoklása nem véletlen, hanem kormányzati politikai eredménye. Tudatos soft power-politika – ami úgy tűnik, pont úgy működik, ahogy eltervezték.

Kapcsolódó tartalom

Rod Dreher, a lapnak felidézte, hogy 2019-ben járt először Magyarországon, egy vallásszabadságról szóló konferencián, amelynek a résztvevőivel egyszer csak közölték, hogy szívesen találkozna velük Orbán Viktor, a találkozóból végül hosszú eszmecsere lett, Orbán pedig minden kérdésükre válaszolt, és azt is jelezte, hogy a konzervatívok otthonra találnak Budapesten.

Konzervatív mélyállam

Rod Dreher a Danube Institute-nál dolgozik, ahol a hálózatépítés a feladata.

„Ez olyasvalami, amit szeretek csinálni, intellektuális munka. Azt tapasztalom, sok konzervatív, aki korábban nem is gondolt Magyarországra, érdeklődik az ország iránt. Akárhová utazom, többet akarnak tudni” – magyarázta Rod Dreher, aki szerint két okból kezdtek Orbánék tudatos hálózatépítésbe.

Kapcsolódó tartalom

Az egyik, hogy Magyarország elszigetelt Európában a jobboldali politikája miatt, a konzervatív értelmiségiek pedig más narratívát képviselnek, mint Brüsszel vagy Washington. A másik, hogy a konzervatív intézetek és kapcsolatok akkor is megmaradnak, ha Orbán már nem lesz hatalmon.

„Szerintem a másik oka annak, hogy az Orbán-kormány felépítette ezeket az intézeteket a kormányzati pénzek és hatalom segítségével az az, hogy tudja, hogy nem lesz örökké miniszterelnök. A Fidesz nem lesz hatalmon örökké. És ezért szeretné, hogy legyen egyfajta mélyállam, ami képes lesz túlélni, bármi is jön” – fogalmazott.

Antiwoke, bevándorlásellenes, családpárti politika

A lap szerint, amely az Alapjogokért Központ által Budapestre hozott amerikai jobboldali CPAC-konferencia szerepéről is elismerően ír, az amerikai konzervatívok közt azután nőtt meg hirtelen a magyar miniszterelnök népszerűsége, hogy Rod Dreher közbenjárásával 2021-ben elhívták Magyarországra Tucker Carlsont.

Orbán Viktor miniszterelnök fogadást ad a CPAC Hungary 2023 konferencia kiemelt amerikai vendégeinek a Karmelita kolostorban 2023. május 4-én. (Fotó:  MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A riport rámutat, hogy

Orbán amerikai népszerűségének oka hazai sikere, az, hogy négyszer egymás után választást nyert antiwoke, bevándorlásellenes, családpárti, antiliberális és a keresztény értékeket védelmező politikájával. Míg az amerikai republikánusok a szabadpiacot szeretik és ellenzik az állami beavatkozást, addig Orbán erős államot épít.

Kapcsolódó tartalom

Elismerően szólt a magyar családpolitikáról Gladden Pappin texasi politológus professzor, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) vendégprofesszora is. Foreign Policy összefoglalja a gazdaságpolitika munkavállalás-stimuláló aspektusait, és hogy ennek következtében 11-ről 4 százalékra csökkent a munkanélküliség.

Pappin szerint meg kell tanulni Orbántól, hogy az állam a szociálpolitika vezére. Ugyanis az amerikai hispánok konzervatívok, viszont a demokratákra szavaznak a Demokrata Párt szociális politikája miatt. Ha a republikánusok eltanulnák ezt Orbántól, akkor a hispánok gond nélkül szavazhatnának a demokratákra.

Párhuzamos értelmiségi terek

Rod Dreher szerint a társadalom legfontosabb intézményeit elfoglalta a baloldal, beleértve a vállalatokat és az egyetemeket. A republikánusok viszont még mindig úgy kormányoznak, mint a nyolcvanas években, és az a mantrájuk, hogy a magánszektor az magánszektor.

Kapcsolódó tartalom

A magánszektort azonban elfoglalta a woke baloldal, és így ők vannak hatalmon. Dreher szerint az amerikai kormánynak határozottabban be kellene avatkoznia, hogy az egyetemek visszatérjenek a klasszikus liberalizmus elveihez.

Dreher szerint

Ron DeSantis floridai kormányzó lényegében orbáni politikát csinál, például a szülők oktatással kapcsolatos jogait védelmező floridai törvény nagyon hasonlatos a magyar gyermekvédelmi törvényre.

Az MCC brüsszeli intézetvezetője, Frank Füredi pedig úgy véli, Orbán a konzervatívok hosszú távú túlélése érdekében párhuzamos értelmiségi tereket teremt.

Kiemelt kép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (elöl, j) fogadást ad a CPAC Hungary 2023 konferencia kiemelt amerikai vendégeinek a Karmelita kolostorban 2023. május 4-én. A Konzervatív Politikai Akció Konferencia (CPAC) a jobboldal egyik legnagyobb nemzetközi tanácskozása, amelyet május 4-én és 5-én rendeznek Budapesten (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher).

Ajánljuk még