Aktuális

Őrizetbe vette a rendőrség a Klauzál téri bántalmazót

Kik törték át az orosz határt, és miért ropognak a fegyverek Belgorodban?

| Szerző: hirado.hu
Fegyveresek törtek be hétfőn Oroszország területére, a harcok pedig még kedd délelőtt is zajlottak. Az orosz és az ukrán állami kommunikáció egymásnak szögesen ellentmondóan nyilatkozik az ügyről. Az mindenesetre fontos részlet, hogy a támadók amerikai harci járművekkel vonultak be a területre.

Folytatódik a határ menti Grajvoroni járást megtisztító művelet az ukrán diverzáns- és felderítő csoport behatolása után – közölte Vjacseszlav Gladkov, az oroszországi Belgorod megye kormányzója kedden a Telegram-csatornáján.

Kapcsolódó tartalom

Az orosz erők a Rosszija 1 állami tévécsatorna szerint 39 támadót megöltek, hármat fogságba ejtettek, több drónt és páncélozott járművet megsemmisítettek. A televízióban egyebek között bemutattak egy zsákmányolt, amerikai gyártmányú, M1124 International MaxxPro páncélozott járművet.

Az RT orosz állami hírportál szerint az akció mögött az ukrán védelmi minisztérium felderítő főcsoportfőnöksége (GUR) áll. Több nyugati és orosz ellenzéki sajtójelentés azonban arról számolt be, hogy a támadás végrehajtását az ukrán oldalon harcoló Orosz Önkéntes Hadtest és az Oroszország Szabadsága Légió nevű szervezet vállalta magára.

Ukrajna tagadja, hogy köze lenne a támadáshoz, az ukrán hírszerzés pedig azt állítja, Kreml-ellenes orosz állampolgárok követték el az akciót.

Kapcsolódó tartalom

A Portfolio.hu közzétett egy videót, melyet az ukrán hírszerzés osztott meg egy közösségi oldalon, amelyen a portál szerzője szerint „egyértelműen látszik az, hogy az orosz önkéntesek amerikai gyártmányú HMMWV páncélozott terepjárókkal és MaxxPro MRAP-ekkel rohanták meg az orosz határt”.

A szerző hozzátette: ezeket a járműveket biztosan Ukrajna kapta a nyugati szövetségesektől.

A Portfolio.hu egy másik, a témával foglalkozó cikkében arra a következtetésre jutott: „Valószínűtlen, de nem teljesen kizárható, hogy magáról az akcióról nem tudott a kijevi parancsnokság, de az egyáltalán nem kijelenthető, hogy a »partizánoknak« semmi köze nem lett volna Ukrajnához és csupán »néhány belgorodi népfelkelő« sufniban fellelt Kalasnyikovokkal balhézott tegnap.”

Mindezt többek között arra alapozták, hogy – mint fogalmaztak – olyan fegyverekkel hajtották végre a betörést, melyet az Egyesült Államok biztosított Ukrajnának – ezeket pedig szinte biztosan Kijev tudtával szerezték meg.

A portál ezenfelül arra is rámutatott, hogy

a „partizánok” ukrán hadijeleket és ukrán azonosítójeleket használtak, a Szabad Oroszország Légió pedig az ukrán kormány áldásával, Kijevben alakult meg.

Azt azonban hozzá kell tenni, hogy a Portfolio.hu cikkében azt a lehetőséget is felveti, hogy az oroszok önmagukat támadták meg.

Dimitrij Peszkov Kreml-szóvivő szerint az akció célja, hogy minimálisra csökkentse a Bahmut elvesztése okozta politikai hatást Ukrajna számára. Ezt tartja a legvalószínűbb oknak Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő is.

„Nem volt nagyon időm körbeérdeklődni, de pár ukrán PR-oldalból elég nyilvánvánvaló, mi ez. Semmi. PR, ukrán információs hadviselés – terelés, hogy ne Bahmutról kelljen beszélni. Az orosz önkéntesek pont az csinálják, amit az ukránok mondanak nekik, és pont akkor”fogalmazott Facebook-bejegyzésében Demkó.

A szakértő azonban arra is figyelmeztetett, hogy

az akció az ukránoknak vissza is üthet, mivel „egy újabb érv azoknak Oroszországban, akik totális háborút akarnak a »különleges hadművelet« helyett”.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/AP/Libkos)

Ajánljuk még