Gyász

Elhunyt Gát György

Daniel Freund ismét megfenyegette Magyarországot

Alig utazott el az Európai Parlament vizsgálóbizottsága, Daniel Freund máris megfogalmazta legújabb fenyegetéseit Magyarországgal szemben. A zöldpárti EP-képviselő a 444-nek azt nyilatkozta: az Európai Bizottságnak újfajta nyomásgyakorlást kell alkalmaznia Magyarországgal szemben. A kijelentésre Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója közölte: az a Daniel Freund fenyegetőzik, aki annak az európai baloldalnak az ökle, amely ki sem látszik a korrupcióból.

Az Európai Bizottságnak el kell gondolkoznia azon, hogy milyen új nyomásgyakorlást alkalmazhatna Magyarországgal szemben, mert az eddigi nem volt hatékony – ezt Daniel Freund zöldpárti EP képviselő nyilatkozta a 444-nek, miután a múlt héten Magyarországon vizsgálódott.

Daniel Freund egyike azoknak a brüsszeli politikusoknak, akik a leghangosabban követelik az uniós pénzek visszatartását Magyarországtól.

Megcsináltuk! 6,3 milliárd befagyasztva és újabb 5,8 milliárd visszatartva Magyarországtól – ez olvasható például a Twitter-oldalán, és a bejegyzésben arról is írt: az elmúlt években egy dolgot tettek, nyomást gyakoroltak.

Kapcsolódó tartalom

Daniel Freund például tavaly ősszel a Magyarország ügyét tárgyaló brüsszeli delegáció tagjaként is azt javasolta az Európai Bizottságnak, hogy tartsa vissza hazánktól a forrásokat.

És ő volt az is, aki azonnal támadásba lendült, miután Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta: nemet kell mondani a migrációra, a genderre és a háborúra.

„Nincs uniós pénz” – üzente Daniel Freund, arra utalva, hogy ha Magyarország nem változtat, akkor Brüsszel továbbra is visszatartja a forrásokat.

Az M1 stábja a múlt héten megkérdezte a balliberális politikustól, hogy ha hazánk engedne a nyomásnak, akkor jönnének-e a pénzek? De Freund érdemben nem válaszolt.

Végül szerdán az M1 kérdésére úgy magyarázkodott: ő azt szeretné, ha Magyarország kapna pénzt, bár ennek feltételei vannak.

„Ha Magyarország teljesítette mind a 27 feltételt, amit az Európai Bizottság támasztott, akkor majd megérkezik a pénz”

– mondta.

A Soros Györgyhöz köthető 444-nek azt mondta Daniel Freund: az Európai Bizottságnak meg kell fontolnia, hogy újabb korlátozásokat és szankciókat vezessen be a magyar kormánnyal szemben. Vagyis a balliberális politikus most is azon van, hogy Magyarországot elzárja a neki járó forrásoktól.

Kapcsolódó tartalom

A brüsszeliták most újabb nyomásgyakorláson és zsaroláson dolgoznak – mondta a Fidesz kommunikációs igazgatója. Hollik István kiemelte: Daniel Freundot és a bürokratákat ebben egyáltalán nem zavarják a tények.

„A háborúpártiaknak semmit nem jelent, hogy a kormány mindenben megállapodott a bizottsággal, és Brüsszel minden kérésének eleget tettünk. Persze akkor jogos a kérdés, hogy miért csinálják ezt? A helyzet teljesen világos és egyértelmű: Magyarországot azért zsarolják, mert nem vagyunk hajlandók részt venni a fegyverszállításban, és nem adjuk fel a békepárti álláspontunkat” – hangsúlyozta Hollik István.

Hollik István szerint Daniel Freund úgy támadja Magyarországot, hogy a német politikus annak az európai baloldalnak az élharcosa, amely tele van korrupciós ügyekkel. A fideszes politikus kiemelte: a kormány nem enged a nyomásnak és továbbra is a béketábor tagja marad.

Kiemelt kép: Daniel Freund, az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottsága delegációjának tagja Budapesten tett látogatása zárásaként tartott sajtótájékoztatón az Európai Parlament kapcsolattartó irodájában 2023. május 17-én (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Ajánljuk még