Aktuális

Losonczi Dávid ezüstérmet szerzett a birkózó vb-n

Az ukrán kultúra támogatásáról állapodtak meg a lengyel, a litván és az ukrán kulturális tárca vezetői

A háború által veszélyeztetett ukrán kultúra támogatásáról állapodtak meg kedden a lengyelországi Krakkóban a lengyel, a litván és az ukrán kulturális tárca vezetői – közölte a varsói kulturális és örökségvédelmi minisztérium.

A Piotr Glinski lengyel kormányfőhelyettes, kulturális és örökségvédelmi miniszter, Olekszandr Tkacsenko kultúráért és információs politikáért felelős ukrán miniszter, valamint Simonas Kairys litván kulturális miniszter által jegyzett dokumentum szerint Lengyelország és Litvánia támogatni fogja az ukrán kulturális örökség megőrzését, valamint lehetőséget nyújt az ukrán művészeknek, hogy lengyel és litván földön alkossanak.

A krakkói miniszteri találkozó során

kétoldalú lengyel-ukrán együttműködési megállapodást is aláírtak az orosz invázió által az építészeti és régészeti műemlékeken, műtárgyakon okozott veszteségek számontartásáról.

A megállapodásban műemlékvédelmi tevékenységet is támogatnak, ebben különös tekintettel lesznek az UNESCO világörökségi listáján szereplő helyekre.

Kapcsolódó tartalom

A miniszterek a Lublini Háromszög nevű csoport keretében tárgyaltak Krakkóban. A lengyel-litván-ukrán együttműködési formátumot 2020-ban hozták létre, hogy együttműködjenek a koronavírus-járvány leküzdésében, valamint Ukrajna európai és euroatlanti törekvéseinek támogatásában.

A tárcavezetők a krakkói Wawel királyi várban megtekintették Johann Georg Pinsel Galíciában letelepedett 18. századi szobrász alkotásait is, amelyeket az ukrajnai háború miatt a lembergi nemzeti képzőművészeti galériából menekítettek át Lengyelországba.

A háború kitörése óta több gyűjteményegyüttest szállítottak Lengyelországba Ukrajnából, múlt héten például a kijevi Bohdan és Varvara Hanenko Nemzeti Képzőművészeti Múzeum 38 legértékesebb műtárgya, köztük holland, olasz és spanyol mesterek alkotásai kerültek a varsói Királyi Vár múzeumába.

Kiemelt képünkön: 2022. március 24-én készült kép homokzsákokból emelt barikádról az Odesszai Nemzeti Opera- és Balettakadémia épülete előtt a délnyugat-ukrajnai Odesszában. (Fotó: MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz)

Ajánljuk még