Aktuális

Törökország feltételt szabott a svéd NATO-csatlakozás jóváhagyásához

A kétoldalú védelmi és biztonsági kapcsolatok szorosabbra fűzéséről tárgyal az indiai kormányfő Ausztráliában

Narendra Modi indiai kormányfő kedden Ausztráliába érkezett, előzetes nyilatkozata szerint látogatásának fő célja, hogy szorosabbra fűzze a kétoldalú védelmi és biztonsági kapcsolatokat országa és Ausztrália között.

Miniszterelnökként Modinak ez a második ausztráliai útja, először 2014-ben, pár hónappal megválasztása után járt ott.

A The Australian című újságnak Modi elmondta, hogy szeretné az India és Ausztrália közötti viszonyt magasabb szintre emelni, szorosabbra fűzni a két ország között a védelmi és biztonsági kapcsolatokat. „Mint két demokráciának Indiának és Ausztráliának közös érdeke a szabad, nyitott és befogadó indiai-csendes-óceáni térség” – hangoztatta a kedden megjelent interjúban.

Modi látogatása kapcsán Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök a parlamentben hangsúlyozta, hogy „India kulcsfontosságú stratégiai partnere” az országnak.

Elmondta azt is, hogy év végéig le akarják zárni a két ország közötti szabadkereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalásokat, amelyek 2011-ben kezdődtek meg.

Ausztráliának a hatodik legjelentősebb kereskedelmi partnere India. Tavaly az áru- és szolgáltatáscseréből 46,5 milliárd ausztrál dollár (10 707 milliárd forint) folyt be, de tovább akarják bővíteni a kétoldalú kereskedelmi tevékenységet, hogy Ausztrália kevésbé függjön Kínától, az ország legnagyobb kereskedelmi partnerétől.

Kapcsolódó tartalom

Narendra Modi kedden az indiai diaszpóra előtt mond beszédet egy sydney-i stadionban, ahol Albanese is megjelenik. A húszezer főt befogadó stadionba a rendezvényre minden jegy elkelt. A két kormányfő a program szerint szerdán tanácskozik a kétoldalú kapcsolatokról.

Modi az egyetlen a Quad csoportot alkotó négy ország (Ausztrália, India, Egyesült Államok, Japán) vezetői közül, aki annak ellenére is elutazott Ausztráliába, hogy Joe Biden amerikai elnök a múlt héten lemondta a találkozót, és a G7-országok hirosimai csúcsértekezletéről hazautazott Washingtonba.

Később a G7-vezetőket vendégül látó japán miniszterelnök, Kisida Fumio is lemondta ausztrál utazását.

Bár az eredetileg Sydney-be tervezett, négyoldalú biztonsági kérdésekkel foglalkozó Quad-találkozó elmaradt, Modi az elmúlt hétvégén Japánban tanácskozott a Quad együttműködés többi országának vezetőivel, és megvitatták, miként tudnak fellépni Kína térnyerése ellen az indiai-csendes-óceáni régióban.

Kiemelt képen Narendra Modi indiai kormányfő (Fotó: EPA)

Ajánljuk még