Aktuális

Mutatjuk a legfontosabb korlátozásokat és lezárásokat augusztus 20-án

Zelenszkij felidegesítette a brazil elnököt

| Szerző: hirado.hu
Bár megbeszélték, végül elmaradt a brazil–ukrán elnöki találkozó. Lula da Silva ezek után megkérdőjelezte, hogy Volodimir Zelenszkij szeretne-e békét Ukrajnában.

Sem Putyin, sem Zelenszkij nem beszél a békéről, holott a béke az egyetlen, amivel megmenthető lenne több ezer ember élete – írta Lula da Silva a Twitteren, miután Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is elutazott a hétvégén Japánba, ahol a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 vezetőin kívül több fontos politikussal is találkozott, de brazil kollégájára már nem maradt ideje.

Kapcsolódó tartalom

A brazil elnök azért mindehhez hozzátette, elítéli Ukrajna területi megszállását, amihez az oroszoknak nem volt joguk.

A Magyar Nemzet a Reuters hírügynökségre hivatkozva azt írta, az ukrán elnök viccelődve annyit mondott, hogy Lula bizonyára csalódott, amiért nem tudtak négyszemközt beszélni. Zeleszkij kijelentésére reagálva a brazil elnök leszögezte, hogy nem csalódott, hanem ideges volt, miután nem jött össze a találkozójuk.

A brazil elnök szerint mind az orosz, mind az ukrán vezető meg van győződve arról, hogy megnyerik a háborút. Lula béketárgyalásokat szorgalmaz, Brazíliát javasolva közvetítőnek az általa semlegesnek tartott Kínával és Indonéziával együtt

– írta a Magyar Nemzet.

Nem ez az első eset, hogy Brazília elnöke ukrán kollégájával kapcsolatban kritikát fogalmazott meg. Ahogy arról korábban beszámoltunk, Lula a Time magazinnak a háború kitörése után úgy nyilatkozott Zelenszkijről, hogy „ez a fickó ugyanolyan felelős a háborúért, mint Putyin.”

„Úgy tűnik, mintha valamiféle látványosság lenne. Reggel, délben és este a televízióban van. Ott van az angol parlamentben, a német parlamentben, a francia parlamentben, az olasz parlamentben, mintha politikai kampányt folytatna. A tárgyalóasztalnál kellene ülnie” – hangoztatta a brazil elnök, mi a baja Zelenszkijjel.

Kiemelt kép: Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök (Fotó: MTI/EPA/EFE/André Borges)

Ajánljuk még