Aktuális

Hatalmas robbanás rázta meg hajnalban Lágymányost, két lakás teljesen leégett, egy ember meghalt

Ukrajna támogatásáról és Oroszország további büntetéséről állapodtak meg a G7 országai

Oroszország keményebb gazdasági ellenállást tanúsít, mint amire a G7-ek számítottak. Ez egyben a kudarc jele is – így foglalta össze a brit The Guardian a legfejlettebb ipari országok hirosimai találkozójának tanulságait. A szankciók hatására drágább lett az energia, és az élelmiszerek ára is felment egész Európában. Közben az elemzők már azt figyelik: mi kerülhet majd bele a 11. uniós szankciós csomagba.

Több, egybehangzó diplomáciai forrás szerint is az elfogadásra váró 11. uniós szankciós csomagnak nem lesz része az orosz földgázszállítás. Pedig Kijev részéről állítólag hatalmas nyomás nehezedik az uniós vezetőkre. Viszont a már elzárt korábbi orosz gázvezetékek – például a németországi Északi Áramlat vagy a Lengyelországon át haladó Jamal vezetékek esetében – megtilthatják a szállítások esetleges újraindítását. Igaz, az Észak Áramlat felrobbantása miatt eleve nem szállítanak gázt ezen a vonalon.

Kapcsolódó tartalom

Az Index arról ír, hogy

Németországban és más országokban létezhetnek olyan vállalatok és fogyasztók, amelyek abban lehetnek érdekeltek, hogy egy napon újraindítsák az orosz vezetékes gáz importját. A lépés az ő szándékaikat kívánja meggátolni.

A 11. szankciós csomag része lehet még a harmadik országok szankcionálása is. Ez azonban szakértők szintén megosztja a tagállamokat.

Az intézkedés lényege, hogy olyan országok is felkerülnének az unió büntetőlistájára, amelyek segítségével Oroszország lényegében kijátssza a már érvényben lévő szankciókat. Ezek közül a legnagyobbak India és Kína.

„A nyugati országok által a G7-csúcs keretében kidolgozott tervek az Oroszországgal szembeni szankciók megerősítését célozzák. Látják azonban, hogy Oroszország ellenintézkedéseket hajt végre a termelési kapacitásának növelésével és a párhuzamos import átvételével. Ennek eredményeként a nyugati nemzetek megpróbálják, hogy a G7 csúcson tiltsák be az ilyen importot, ezért próbálják szankcionálni azokat az országokat, amelyek segítik Oroszországot” – mondta az Orosz Tudományos Akadémia professzora, Alekszandr Guszev.

Az uniós politikusok közül többen arra hívják fel a figyelmet a G7-csúcson, hogy

Kínát nem szabad az unió ellen fordítani. Így vélekedik Olaf Scholz német kancellár is és Emmanuel Macron francia elnök is.

A brit miniszterelnök, Risi Shunak azonban éppen a szankciók kijátszói ellen lépett fel.

Kapcsolódó tartalom

Tóth Máté energiajogász az M1-en arról beszélt:

az orosz gazdaság a szankciók ellenére sem gyengült, új energiaellátási láncok alakulnak, a szankciók pedig egyre inkább nem érik el igazi céljukat.

„A világ nyugati fele sokkal inkább még a korábbinál is markánsabb, és a saját polgáraira és az iparára tekintettel nem lévő szankciók irányába is képes elmenni. Ez nem szerencsés. Az EU 11. szankciós csomagja pedig megint ebbe az irányba mutat” – közölte Tóth Máté energiajogász.

A 11. szankciós csomagról az unió külügyminisztereinek mai, brüsszeli ülésén is szó lesz, ahol a hírek szerint a vezetékes földgázszállítás nem, de harmadik országok és az orosz gyémánt szankcionálása  felkerülhet a listára.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt képen: Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, Giorgia Meloni olasz, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, Emmanuel Macron francia elnök, Kisida Fumio japán miniszterelnök, Joe Biden amerikai elnök, Olaf Scholz német kancellár, Rishi Sunak brit miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a G7 háromnapos hirosimai csúcstalálkozójának első napján, 2023. május 19-én. (Fotó: MTI/EPA/G7 Hirosima)

Ajánljuk még