Aktuális

Törökország feltételt szabott a svéd NATO-csatlakozás jóváhagyásához

Pápua-Új-Guineában tárgyal az indiai kormányfő és az amerikai külügyminiszter a csendes-óceáni szigetek vezetőivel

Narendra Modi indiai miniszterelnök hétfőn Pápua Új-Guineában tartott csúcstalálkozót a csendes-óceáni szigetek vezetőivel, a tervek szerint a nap folyamán Antony Blinken amerikai külügyminiszter is találkozik a vezetőkkel, és védelmi megállapodást ír alá Pápua Új-Guineával.

A csúcstalálkozót megnyitó beszédében James Marape, Pápua Új-Guinea miniszterelnöke azt mondta, hogy India az úgynevezett globális dél vezetője, amely kifejezéssel néhány alacsony és közepes jövedelmű országot jelölnek. Beszédében szólt arról is, hogy a térség lakossága elmaradt a fejlesztések terén.

Kapcsolódó tartalom

Modi az India és a Csendes-óceáni Szigetek Együttműködési Fóruma 14 vezetőjének elmondta, hogy országa megbízható partnere lesz a kis szigetállamoknak az ellátási lánc megszakadása és az éghajlatváltozás okozta nehézségek közepette. India elkötelezett a szabad és nyitott indo-csendes-óceáni térség iránt – mondta.

Korábban Modi a közösségi médiában azt írta, hogy a Marapéval hétfőn tartott kétoldalú találkozón a kereskedelem, a technológia, az egészségügy és a klímaváltozás kezelésében való együttműködés növelésének módjairól tárgyalt.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter várhatóan aláírja az Egyesült Államok és Pápua Új-Guinea közötti védelmi együttműködési megállapodást, délután pedig a csendes-óceáni szigetek vezetőinek találkozóján is részt vesz. Aláírja azt a dokumentumot is, amely lehetővé teszi az amerikai parti őrség hajóinak, fedélzetükön a helyi tisztviselőkkel, hogy járőrözzenek a szigetország kizárólagos gazdasági övezetében.

Washington 45 millió dollárnyi új forrást biztosítana, mivel partneri viszonyba kerülne Pápua Új-Guineával a gazdasági és biztonsági együttműködés megerősítése érdekében, beleértve a védelmi felszereléseket a pápua új-guineai védelmi erők számára, az éghajlatváltozás enyhítését, valamint a nemzetközi bűnözés és a HIV/AIDS elleni küzdelmet – közölte az amerikai külügyminisztérium.

Marape vasárnap a médiának nyilatkozva elmondta, hogy a védelmi megállapodás értelmében a következő évtizedben az amerikai katonai jelenlét is növekedni fog.

David Manning rendőrfőnök közölte, hogy a főváros, Port Moresby környékén erős rendőri és katonai jelenlét van, az utakat lezárták, és védelmi járőrhajók vannak a találkozó helyszíne körüli vízen. Ez a nemzetközi vezetők legnagyobb gyűlése az országban a 2018-as Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozója óta.

Több egyetem kampuszán tüntetéseket tartottak a védelmi együttműködési megállapodás aláírása ellen, mivel attól tartanak, hogy az felbosszantja Kínát. Marape tagadta, hogy ez meggátolná Pápua Új-Guinea együttműködését Kínával, amely fontos kereskedelmi partner. Kína, amely az elmúlt években a csendes-óceáni szigetek egyik fő infrastruktúra-szolgáltatója volt, tavaly biztonsági megállapodást írt alá a Salamon-szigetekkel, ami aggodalmat váltott ki az Egyesült Államokban és szövetségeseiben Peking szándékait illetően a létfontosságú tengeri útvonalakat lefedő régióban.

Az amerikai védelmi megállapodás az évtizedekig tartó elhanyagoltság után fellendítené Pápua Új-Guinea védelmi infrastruktúráját és képességeit – közölte korábban a helyi kormány.

Ajánljuk még