Baleset

Lezuhant egy hídról az autóbusz, negyvenöten meghaltak

Két év alatt 380 új állat- és növényfajt fedeztek fel a Mekong folyó környékén

Két év alatt 380, korábban ismeretlen állat- és növényfajt fedeztek fel a Mekong folyó környékén – írta a biológiai sokféleség nemzetközi napján, május 22-én kiadott jelentésében a Természetvédelmi Világalap (WWF).

Az új fajok többségére Vietnamban és Thaiföldön bukkantak rá, őket követte Mianmar, Laosz és Kambodzsa.

A WWF szerint

a felfedezések megmutatták, hogy a régió továbbra is „termékeny talaj a tudományos vizsgálatok számára, és a fajgazdagság egyik középpontja”. Egyúttal drámaian világossá tették azt is, hogy milyen sok forog kockán az élőhelyek fokozódó pusztulása miatt.

Az eddig ismeretlen fajok közé tartozik egy kékfejű gyík (Calotes goetzi) Kambodzsából, amely képes megváltoztatni a színét, hogy megvédje magát, valamint egy békafaj Vietnam északi részéről (Theloderma khoii), amely mohaszerű bőrszerkezetével álcázza magát. Továbbá egy rendkívül mérgező kígyót (Bungarus suzhenae) is felfedeztek, amely egy kínai legendából származó kígyóistennőről kapta a nevét.

Az egyetlen új emlős a listán egy denevérfaj (Myotis hayesi) Kambodzsából.

Az elmúlt években szebbnél szebb virágfajok kerültek napvilágra a Mekong környékéről, mint például a Laoszban felfedezett élénk rózsaszín-sárga Dendrobium fuscifaucium nevű miniorchidea, valamint számos új begónia- és rododendronfaj.

1997 óta 3389 új növény-, hal-, kétéltű-, hüllő-, madár- és emlősfajt dokumentáltak a folyó térségében – tájékoztatott a WWF Németország. A felfedezések során a modern technológia számos vívmányát igénybe vették. Az állatok által kibocsátott hangok elemzéséhez például bioakusztikai módszerekhez folyamodtak, de a génszekvenálásban elért eredményeket is felhasználták – derült ki a jelentésből.

„A Mekong térségében valószínűleg még mindig számtalan faj él, amelyek ismeretlenek a tudomány előtt”

– hangsúlyozta Stefan Ziegler, a WWF Németország munkatársa. „Állat- és növényfajok pusztulhatnak ki örökre, mielőtt még tudomást szereznénk a létezésükről” – figyelmeztetett.

A régió sokszínű flórájára és faunájára egyebek között a tömeges orvvadászat és a hatalmas vízerőművek jelentik a legnagyobb fenyegetést. Ziegler kiemelte: az érintett területek védelméhez határokon átívelő, tartós együttműködésre van szükség.

Ajánljuk még