Aktuális

Őrizetbe vette a rendőrség a Klauzál téri bántalmazót

Holland ügyészség: Tavaly rekordszintű bejelentés érkezett politikusok megfenyegetésével kapcsolatban

A rendőrséghez tavaly rekordszámú bejelentés érkezett politikusok megfenyegetésével kapcsolatban, a hatóságok 1125 esetet rögzítettek, csaknem kétszer annyit, mint egy évvel korábban – jelentette be hétfőn a hollandiai ügyészség (OM).

A bűncselekménynek minősített fenyegetések száma még ennél is nagyobb mértékben emelkedett: a 2021-es 373 esetről tavaly 889-re.

Az NlTimes hírportál híradása szerint a növekedés elsősorban Geert Wilders, a jobboldali Szabadságpárt (PVV) vezetője elleni számos fenyegetésnek tulajdonítható. Az 1125 bejelentés legalább fele Wilderst célozta, akit nyílt iszlámellenessége miatt folyamatosan halálos fenyegetések érnek, és emiatt 2004 óta állandó rendőri védelem alatt áll.

Az OM szerint a legtöbb fenyegetés a közösségi médián keresztül történik, ez megnehezíti a fenyegető személyének beazonosítását. A bűncselekménynek minősített fenyegetések fele több száz különböző EU-n kívül országból érkezett, legfőként Pakisztánból, amellyel Hollandiának nincs jogsegélyegyezménye.

„Jogsegélyegyezmény nélkül nagyon kicsi az esélye annak, hogy a helyi hatóságok elfogadható időn belül együttműködnek”

– áll az OM közleményében. Amennyiben a gyanúsított azonosításához és kihallgatásához nem lehet az adott országból jogsegélyt kapni, a hatóságok ejtik a nyomozást.

Az ügyészség azt is közölte, hogy tavaly 376 vádlottat ítélt el a bíróság politikus elleni fenyegetés miatt, a törvényszék legtöbb esetben öt hónapig terjedő büntetést és 120 órányi közmunkát szabott ki. A hágai rendőrfőkapitányság külön munkacsoportot hozott létre, amely a politikusok és más közszereplők elleni fenyegetések kivizsgálására összpontosít.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még