Aktuális

Elcsatangolt otthonról a 3 éves kisfiú Debrecenben, nagy szerencsére arra jártak a rendőrök

Feketére festették a Trevi-kút vizét, ezzel környezeti kárt okoztak a klímaaktivisták

| Szerző: hirado.hu
Olasz klímaaktivisták vasárnap feketére festették az egyik legnépszerűbb római turistalátványosság, a Trevi-kút vizét, hogy ezzel fejezzék ki tiltakozásukat a fosszilis tüzelőanyagok ellen. Roberto Gualtieri, Róma polgármestere felszólította a klímaaktivistákat, hogy hagyjanak fel a művészeti örökségek elleni abszurd támadásokkal.

Az Utolsó generáció tagjai felhígított szénnel festették feketére a Trevi-kút vizét Rómában, miközben „Nem fogunk fizetni a fosszilis tüzelőanyagokért” feliratú transzparenseket tartottak a magasba, valamint azt kiabálták, hogy „Haldoklik az országunk”.

@hirado.hu Rómában klímaaktivisták feketére festették a legendás Trevi-kút vizét #rome #italy #well #fountain #olaszország #róma #szökőkút #víz #külföld #foryou #foryoupage #fy #fyp #nekedbe ♬ eredeti hang – hirado.hu – hirado.hu

A klímaaktivisták szerint a közelmúltban tizennégy ember halálát okozó az észak-olasz Emilia-Romagna régióban bekövetkezett áradás is a fosszilis tüzelőanyagok használatára vezethető vissza.

Akciójukkal arra próbálták rábírni az olasz kormányt, hogy azonnal állítsa le az összes fosszilis tüzelőanyag állami támogatását.

A tiltakozás kezdete után néhány perccel a helyi hatóságok közbeléptek, és elvezették a csoport tagjait a szökőkúttól, ám azt nem tudták már megakadályozni, hogy a szénnel feketére fessék a vizet. Mindezt több száz ember nézte végig.

Kapcsolódó tartalom

A Piazza di Trevin található Fontana di Trevi Róma legnagyobb barokk szökőkútját Gian Lorenzo Bernini olasz szobrász és építész tervezte XII. Kelemen pápa megbízásából. Később Nicola Salvi olasz építész vezetésével némileg átalakították a szökőkutat, majd 1762-ben Giuseppe Pannini keze nyomán nyerte el mai formáját.

Roberto Gualtieri római polgármester a közösségi oldalán közzétett bejegyzésében megdicsérte a hatóságokat, amiért megállították az aktivistákat, és elkerülték a szökőkút márvány részeinek valószínűsíthető maradandó károsodását.

Gualtieri szerint az aktivisták jelentős környezeti károkat okoztak tettükkel, hiszen mintegy 300 ezer liter víz kell ahhoz, hogy újra feltöltsék a szökőkutat. „Ez egyáltalán nem a megfelelő módja annak, hogy a környezetért és az éghajlatváltozás elleni harcot folytassuk” – fogalmazott a polgármester.

Hozzátette: „Az ilyen gesztusok teljesen helytelenek és károsak, mert azzal a kockázattal járnak, hogy értékes közjavakat, például műemlékeinket károsítják, és a közigazgatást nagyon drága és környezetkárosító helyreállítási beavatkozásokra kényszerítik.”

Kapcsolódó tartalom

Gualtieri felszólította a klímaaktivistákat, hogy hagyjanak fel a művészeti örökségek elleni abszurd támadásokkal, utalva arra, hogy a közelmúltban egy sor műalkotást célzó, figyelemfelkeltőnek szánt cselekmény történt Olaszországban.

Kiemelt kép: A Trevi-kút (Fotó: Baris Seckin/Anadolu Agency via Getty Images)

Ajánljuk még