Baleset

Kidőlt fák miatt késnek a vonatok a balatoni vonalon

„A vezető nyugati hatalmak azokat az országokat is bele akarják préselni a háborúba, akik békepártiak”

A magyarok szerint Ferenc pápa és Orbán Viktor a leginkább békepárti vezető Európában – ez derül ki a Nézőpont Intézet felméréséből. Az emberek Vlagyimir Putyint, Volodimir Zelenszkijt és Joe Bident is háborúpártinak tartják. Közben a szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy Nyugat-Európának is az az érdeke, hogy az orosz–ukrán konfliktus minél tovább tartson, és ne legyen béke a térségben.

Az M1 Híradó által bemutatott képsorokon látható, hogy egy páncéltörő rakéta telibe talált egy orosz tankot néhány napja a keleti fronton. A felvételeken látszik, ahogy előbb a torony, majd az egész jármű égni kezd. A személyzetnek csak másodpercei voltak a menekülésre. Nem volt ekkora szerencséjük azoknak a katonáknak, akik azokban a csapatszállítókban utaztak, amelyeket szintén támadás ért. Három jármű szinte azonnal felrobbant, egy pedig súlyosan megsérült. Napról napra jelennek meg olyan felvételek, amelyek a katonák szemével mutatják be a háború borzalmait. Az orosz–ukrán fronton kegyetlen öldöklés folyik. Sok települést porig romboltak, rengeteg a temetetlen halott, a szántóföldeken pedig kiégett roncsok sorakoznak. Sokszor csak centimétereken és pillanatokon múlik az emberélet.

Kapcsolódó tartalom

Miközben tömegek halnak meg, több elemző is arról beszél, hogy

a vezető nyugati hatalmak nem a békéért, hanem a háború elnyújtásáért dolgoznak, rendületlenül küldik ugyanis a fegyvert és a pénzt Ukrajnának. Ráadásul azokat az országokat is bele akarják préselni a háborúba, akik békepártiak. Például Magyarországot is.

A magyar kormány álláspontja viszont világos:

nemet mond a háborúra, és ezt a magyar parlamenti többség is megerősítette a kormány békepárti határozatával.

A baloldal viszont – elemzők szerint – kiszolgálja a nyugati érdekeket.

Brüsszel bele akarja kényszeríteni a tagállamokat a háborúba, miközben az EU is csak sodródik az eseményekkel

– erről az Alapjogokért Központ elemzője beszélt a Kossuth Rádióban. Dornfeld László szerint a bürokraták csak az ukránoknak küldött pénzügyi segítséggel és fegyverszállítással foglalkoznak. De a békére nincs tervük.

Kapcsolódó tartalom

Nem esik szó arról, hogy Oroszországnak mi lesz a szerepe ebben a háború után előálló helyzetben, vagy hogy Ukrajna újjáépítése kinek a pénzéből és hogyan fog megvalósulni. Nagyon tartok tőle, hogy akárcsak a háború esetén, a cechet itt is az európai adófizetők fogják állni” – közölte Dornfeld László.

 A magyarok szerint Ferenc pápa mellett Orbán Viktor a leginkább békepárti, és ő tesz határozott lépéseket a békéért

– ez derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából.

A magyar miniszterelnök békepártiságáról még az ellenzéki szavazók többsége is meg van győződve. Eközben a válaszadók többsége egyértelműen háborúpártinak tartja például Volodimir Zelenszkijt ukrán, Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnököt is.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Ferenc pápa és Orbán Viktor miniszterelnök (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benkő Vivien Cher) 

Ajánljuk még