Aktuális

Őrizetbe vette a rendőrség a Klauzál téri bántalmazót

Zelenszkij cáfolta Zelenszkijt, Putyin gratulált: záporoznak az egymásnak ellentmondó nyilatkozatok Bahmutról

| Szerző: hirado.hu
Szinte percenként hangzottak el egymásnak ellentmondó nyilatkozatok a hirosimai G7-csúcs zárónapján arról, hogy az orosz erők elfoglalták-e a régóta ostromolt Bahmut települést a Donbaszban. A csúcs vendégeként jelen levő Volodimir Zelenszkij elnök két nyilatkozatot adott, a második alkalommal cáfolta saját korábbi kijelentését.

Bahmut elestének kérdése határozta meg a sajtó érdeklődését a világ hét legfejlettebb ipari nagyhatalmai, a G7-országok szombaton, Hirosimában tartott csúcstalálkozójának zárónapján: az újságírók az Oroszország elleni szankciók és a Kínára gyakorolt nyomás témái helyett leginkább a találkozón a hétvégén váratlanul megjelent Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentéseivel, illetve

az ukrajnai Donbaszban fekvő várossal kapcsolatos orosz és ukrán nyilatkozatokkal foglalkoztak.

Zelenszkij cáfolta Zelenszkijt

Zelenszkij vasárnap újságírói kérdésre válaszolva megerősítette az ukrajnai Bahmut városának elvesztését. Úgy fogalmazott: a városból „semmi sem maradt.” Azt is hozzátette: Bahmut ma már csak a szívünkben él – foglalja össze a történteket a Le Monde.

Kapcsolódó tartalom

Csakhogy nem sokkal később

Zelelenszkij már másképp beszélt az ostromlott donbaszi városról.

Azt állította, „Bahmutot a mai napig nem szállta meg az Orosz Föderáció.” Úgy fogalmazott: az oroszok Bahmutban vannak, de még nem foglalták el a várost. A Reuters szerint Zelenszkij sajtótitkára is helyesbített.

„Közelharc” Hirosimában

Az ukrán és orosz tisztviselők megjegyzéseinek sora zavart okozott az ügyben – jegyezte meg az AP amerikai hírügynökség. Az ukrán erők

„részben bekerítették” Bakhmutot

– mondta például az ukrán védelmi miniszterhelyettes. Hanna Maliar a Telegram csatornán „csapataink előrenyomulásáról” nyilatkozott a külvárosi frontvonalakon.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombat este gratulált a Wagner-csoportnak a város bevételéhez – közölte vasárnap reggel a TASZSZ orosz hírügynökség. Orosz részről később nem érkezett információ arról, hogy új fejlemény történt volna a Bahmutért folytatott küzdelemben.

Kapcsolódó tartalom

(Kiemelt kép: Az Aidar Különleges rohamzászlóalj ukrán katonái tüzérségi tüzet nyitnak Bahmut irányában 2023. április 22-én. Fotó: Diego Herrera Carcedo/Anadolu Agency/Getty Images)

Ajánljuk még