Aktuális

Földrengés volt Lengyelországban – beomlott egy bánya, egy ember meghalt

Szijjártó Péter: A Bizottság elnökének személyesen kellene megnyilvánulnia a Barátság vezeték ügyében

Az Európai Bizottság elnökének személyesen kellene megnyilvánulnia azzal a hírrel kapcsolatban, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fel akarta robbantani a Magyarországot is ellátó Barátság kőolajvezetéket – erről Szijjártó Péter beszélt a Kossuth Rádióban. A külügyminiszter hozzátette: Kijevből nem kaptak semmifajta magyarázatot a hírre, ugyanakkor az ügynek nagy súlya van, ugyanis ha valaki egy ország energiaellátásának biztonságát próbálja tönkretenni, akkor az a szuverenitása elleni támadásnak tekinthető.

Zavart csenddel, majd kényszeredett nevetéssel reagált Ursula von der Leyen hétfőn, amikor a közmédia arról kérdezte: mit gondol a Washington Post cikkéről, amiben azt írták, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az egyik közvetlen munkatársával indulatosan arról beszélt, hogy fel kellene robbantani a Barátság kőolajvezetéket, hogy nehéz helyzetbe hozzák a magyar gazdaságot, és az Orbán Viktor vezette magyar kormányt. Az Európai Bizottság elnöke végül csak annyit mondott: nem hallott az ügyről.

Kapcsolódó tartalom

Pedig akkor már legalább egy napja foglalkozott azzal a világsajtó, hogy egy uniós tagállam, NATO-tagország energiaellátása ellen tervezhetett támadást az ukrán elnök. Az Európai Bizottság azóta sem reagált semmit az ügyre. Csakúgy, mint Kijev. Szijjártó Péter a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában az eset kapcsán kiemelte, a mai napig senkitől nem kaptak magyarázatot a hírszerzési kiszivárogtatáson alapuló hírre.

„Semmifajta magyarázatot Kijevből nem kaptunk ezekre a hírekre, vagy híresztelésekre. Én azt gondolom, hogy ez egy olyan súlyú ügy, hogy az Európia Bizottság elnökének személyesen kellene megnyilvánulna, hiszen az energiaellátás biztonságának a kérdése, mára szuverenitási kérdéssé vált, és hogy ha egy ország energiaellátásának biztonságát próbálja valaki ellehetetleníteni, akkor az az adott ország szuverenitása elleni támadásnak tekintendő”mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Kapcsolódó tartalom

A miniszter azt mondta, ha Ukrajnán át ellehetetlenül a szállítás, akkor fizikailag lesz lehetetlen Magyarország kőolajellátásnak biztosítása, mivel a Horvátország felöli kőolajvezeték kapacitása sokkal kisebb, mint Magyarország, Szlovákia és részben Csehország összes kőolajigénye. A tárcavezető ezzel kapcsolatban kitért arra is, hogy Horvátország – kihasználva a háborús helyzetet – gátlástalanul az európai piaci mérték sokszorosára emelte a tranzitdíjat, és ugyanígy tett Ukrajna is. Szijjártó Péter kiemelte:

A magyarok már így is nagyon magas árat fizettek egy olyan háborúért, ami nem az ő háborújuk, és a kirobbanásához semmi közük, így jogos elvárás lenne, hogy a továbbiakban ne a magyar emberekkel akarják megfizettetni ennek a háborúnak a még magasabb árát.

Az Egyesült Államok sem bízik Zelenszkijben és szoros megfigyelés alatt tartja – mondta a Washington Post írása kapcsán Mráz Ágoston Sámuel a Kossuth Rádióban. A Nézőpont Intézet vezetője egyúttal provokációs kísérletnek nevezte, hogy a cikket akkor publikálták, amikor Volodimir Zelenszkij európai vezetőkkel tárgyalt.

„Magyarországnak a bölcs egyensúlyból való kibillentési kísérlete, amire óvatosan, a nemzeti érdekek pontos definiálásával, határozottan, de mégsem a provokátorok elvárása szerint kell reagálni” – mondta a Nézőpont Intézet vezetője.

Brüsszel egy másik ügyben is hallgat.

Mégpedig arról, hogy az Európai Bizottság elnöke, vagy a környezetéből valaki, azt tanácsolhatta az ukránoknak, hogy nyugodtan állítsák le a szállítást a Barátság kőolajvezetéken, ha a magyarok továbbra sem lazítanak az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó korlátozásokon.

Szerdán írta meg az Origo, hogy az UkrTransNafta vezérigazgatója május 15-én egy orosz nyelvű feljegyzést küldött minderről a MOL-nak. A bizottság szűkszavúan csak annyit közölt az ügyről, hogy Ursula von der Leyen nem mondott ilyet.

Haladéktalanul tisztázni ezt a súlyos és gyalázatos zsarolási ügyet haladéktalanul tisztázni kell – szombati videóüzenetében beszélt erről Deutsch Tamás. A Fidesz Európai Parlamenti képviselőcsoportjának delegációvezetője közölte: írásbeli kérdésekkel fordultak az Európai Bizottsághoz, amelyre azonnali válaszokat várnak.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: MTI/Vajda János

Ajánljuk még