Időjárás

Egy hidegcsepp hozza a viharokat, mutatjuk, hol szakadhat le az ég

Megköszönte Zelenszkij Rishi Sunaknak, hogy a „vadászgép-koalíció” élére állt

További támogatásukról biztosították Ukrajnát a G7 országcsoport állam- és kormányfői a hirosimai csúcstalálkozón, amelyen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is részt vesz. A Fehér Ház néhány órával korábban jelentette be, hogy engedélyezi az amerikai gyártású F-16-os vadászgépek szállítását Ukrajnának. Moszkva szerint a nyugati országok ezzel a konfliktus kiterjesztését kockáztatják.

A G7 hiroshimai csúcstalálkozója után közelebb kerülünk a békéhez” – írta közösségi oldalán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök röviddel azután, hogy a francia kormány gépének fedélzetén megérkezett a japán városba. Az előzetes tervek szerint virtuálisan kapcsolódott volna be a tárgyalásokba, személyes részvételét csak péntek este jelentették be.

Kapcsolódó tartalom

Az Ukrajnában dúló háború az egyik legfontosabb téma a világ hét legfejlettebb ipari országát és az Európai Uniót tömörítő G7 csoport találkozóján.

Szombati közös nyilatkozatukban a résztvevők tartós és igazságos békét szorgalmaztak,

és vállalták, hogy diplomáciai, pénzügyi, humanitárius és katonai támogatást nyújtsanak Ukrajnának „ameddig csak szükséges.” A találkozóra vendégként az ázsiai-csendes-óceáni térség néhány állama, illetve Brazília is meghívót kapott.

Ez alkalmat adott arra, hogy az ukrán elnök és Narendra Modi indiai kormányfő személyesen találkozzon, a háború kezdet óta először. India szoros kapcsolatot ápol a Nyugattal, ugyanakkor rendszeresen vásárol fegyvert és olajat Oroszországtól, így egyelőre tartózkodik attól, hogy nyíltan elítélje az orosz agressziót. Volodimir Zelenszkij arra kérte Narendra Modit, hogy támogassa a 10 pontos ukrán béketervet.

Kapcsolódó tartalom

Az ukrán elnök napközben külön-külön tárgyalt a G7 csoport vezetőivel, köztük Emmanuel Macron francia elnökkel, Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel, illetve az Egyesült Királyság kormányfőjével, Rishi Sunakkal, akinek megköszönte, hogy élére állt az úgynevezett „vadászgép-koalíciónak.”

A brit miniszterelnök és Mark Rutte holland kormányfő néhány napja, Rejkjavikban kezdeményezte, hogy nemzetközi összefogás keretében vadászgépeket szállítsanak Ukrajnának.

Szombaton az Egyesült Államok bejelentette, hogy hozzájárul az amerikai gyártású F-16-os harci gépek újraexportjához, és a pilóták kiképzését is támogatja.

Miután teljesítettük, amit eddig ígértünk, most át kell tekintenünk, mi mindenre lesz szüksége még Ukrajnának az orosz agresszió elleni védekezésben. Ebbe a negyedik generációs F-16-os vadászgépek is beletartoznak. Az első lépés nyilván a pilóták kiképzése, közben a szövetségesekkel, partnerekkel és az ukránokkal közösen kidolgozzuk tényleges szállítás mikéntjét” – fogalmazott a Fehér Ház nemzetbiztonsági főtanácsadója, Jake Sullivan.

Kapcsolódó tartalom

Azt egyelőre nem tudni, mely államok adnának át Ukrajnának F-16-os vadászgépeket, amelyekből jelenleg nagyjából háromezer darab áll hadrendben, a világ huszonöt országában.

Az viszont bizonyos, hogy az ukrán pilóták Európában kezdhetik el hamarosan a kiképzést, amely négy hónapig tart majd.

Moszkva szerint a hiroshimai csúcstalálkozó résztvevői „kettős elrettentéssel” akarják ellehetetleníteni Oroszországot. „Nyíltan és világosan kitűzték a célt: le kell győzni Oroszországot a harctéren, de ez még nem elég, ki kell iktatni a geopolitikai versengésből is” – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Az F-16-os vadászgépekkel kapcsolatban a TASSZ orosz hírügynökség Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettest idézte: „a nyugati országok továbbra is kitartanak az eszkaláció forgatókönyve mellett. Ezzel kolosszális kockázatot vállalnak. Mindenesetre ezt is figyelembe fogjuk venni a tervezésnél, és minden eszközünk adott ahhoz, hogy a kitűzött céljainkat elérjük” – fogalmazott az orosz politikus.

Ajánljuk még